Friday, August 19, 2011

unfriends & unfollow

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

Aku baru baca entry Bro Ben (BA) tadi tentang unfriend dalam dunia maya ni. Sebenarnya aku pon pernah ada sejarah dan pengalaman di mana aku sendiri pernah unfriend dengan beberapa orang malah pernah leave sesebuah group blogger kat fb ni. nak cakap konflik, tak sebesar mana pon. Tapi dah jadi macam besar sebab dibesar-besarkan oleh sesetengah orang.

aku tak nak melalut-lalutkan entry ni, tak pasal-pasal entry ni kang kena label entry mengumpat, habis la puasa korang (yang membaca) hari ni. Tapi, satu je pendapat aku, kenapa aku unfollow sesebuah komuniti tu sebab bila orang lain dan berprasangka buruk/ ada perspektif buruk pada kita, baik 'clean'kan diri, blah je. Nak-nak kalau orang kata kita ni 'gila traffic'. Tak pasal-pasal la nanti aku mintak tuju kasut nanti..sebaiknya, menegur lebih baik daripada mengata

notepad: biar jadi orang yang bersifat childish yang suka merajuk, tapi jangan jadi seseorang yang bersifat childish yang kaki report.

23 comments:

EyqaLuvender said...

Iqa pnah wat jgk...
Yup,when we find it annoying better we juz ignore that sort of people.
Unfriend,unfollow...ape ade hal kn?^^

fiq. said...

iqa:huk2...forgive but dont forget je kan =] sedih la,haha

EyqaLuvender said...

ala,jgn cdey2 sgt...
1 org ta ske kte,nnt 100 org akn syg kte...i'Allah.
1 org tanak kwn ngn kte,nnt kte dpt beribu-riban kwn laen...hehe

fiq. said...

iqa: wa, hikmahnya kan, janji redha. >.< haha..thanks2

Lea IsNaw! said...

selalu unfriend ex

hehehe

fiq. said...

lea: haha,'selalu', haish, banyak beno nampak gaye nye ex lea tu,kah2

WuMing said...

WuMing juga pernah Unfollow orang..

Dia nak kata apa.. Tak apa.. tak kisah pun...

Buat apa nak Hipokrit.. dah tak suka..

fiq. said...

wuming: betul kan, jangan jadik hipokrit, nak2 mcm saya ramai nak mengutuk.dose pon diorang tak dapat.alhamdulillah

Lea IsNaw! said...

2 je..hehe

ADAM FIKRI said...

tq awak ^^

fiq. said...

lea: haha, banyak tu, lebih sorang..
Adam: ok2,,nice entry, sebab tu share

WuMing said...

Orang kutuk kita tak penting... Yang penting kita jangan kutuk orang..

WuMing pun biloa hilang akal.. buat juga benda bodoh macam tuu..

Dah dapat timing balik..

Alamak bodohnya aku...HE..he..he..

Biasa laa manusia

fiq. said...

hurm, betul tu, kene pelihara perbuatan kan, wuming, memang masa marah (expecially) kita hilang timbangan kan,,,emo .

aimie amalina said...

weeee
cek mimi mai nih!
hahahaha=p
betol...
dari kaki report yg x ketahuan hala kan..

etuza said...

Salam singgah ya..
Hello cik adik..blog anda telah EWWK pilih salah seorang penerima award ya..sila lah lihat bertemakan bunga ja, sebab saya sememangnya lelaki yg suka tanam bunga pic award saya tupun saya ambil bunga dilaman ya. tahniah..tak suka ke ? hehe ikhlas ni..

ila said...

betul tu mngeur lebih baik daripda mgatal..
haha

fiq. said...

aimie:kan2, taktau malu seyh,,hahaha

pcik etuza: =]thanks pakcik, t saya kasi terjah!! hahhha

ila:hahahaha,,spelling error

pamie said...

last note tu sokong..tak suka org yg ada sifat childish+kaki repot..mesti ada tokok tambah untuk menampakan mangsa repot tu betul2 salah..

Cik tikah said...

tak suka org hipokrit. tetiba ke? hahaha...

Luqeem™ said...

sy dh unfollow awk, unfollow sy blik k..hahaha XD

maap maap..yup2 jgn la bersifat childish n berfikran sempit..rugi dunia akhirat..

fiq. said...

pamie; kaki report,nyampah kan,,,

cik tikah : =] tak tetibe lah,,ok2,,comel,cool...

Luqeem haha,sampai hati, xde ribut taufan,haha

Far8 budak baik said...

hahaha..aku cool je unfollow..
kalau x ngam ngan aku..mmg unflw lahh..agagaga...
jadi kau ni kaki merajuk lahh kn..
ngade sungguh..
hahaha

fiq. said...

far8:bukan ngade,,,comei