Friday, August 26, 2011

Bro, macam mana nak jadik adik beradik dalam masa yang singkat?

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum mekome-mekome semua..agaga


Nak ceghite sikit ni, memandangkan minggu depan je kan dah nak raya (sedih jap), mesti ramai yang dah bersiap sedia dengan tiket bas kan?kalau yang belum sampai kat kampung, hari-hari menatap tiket bas tu. Tunggu masa je nak serbu bas stesen. Samalah jugak dengan epot ke, train stesen ke atau apa-apa sahaja tranport yang kuase nak hantarkan korang balik kampung berghaye. Tahun ni aku tak merasalah semua tu sebab aku dah hampir 4 bulan stay kat rumah.hehe

Aku ada kenangan tau, dengan bas. haha. Masa tu nak p dungun, sebab ada kerja lapangan. Survive mencari bas. Mula-mula cari bas, jumpa, tapi at last, tak jadi, ada problem. Kemudian,  ambil keputusan naik bas ke kL dan kat KL baru cari bas ke Dungun.

Bila dah sampai kat Stesen bas Putra untuk cari bas terus ke Dungun. Semua kaunter aku & kawan-kawan tanya. Bas, ada memang ada, tapi agak lewat dalam pukul 6petang, lewat tu sampai nanti. Dah la kami tatau masa depan kat Dungun tu nanti,hahah..Lastly kami pergi 1 kaunter ni.Kaunter ape ntah SP Bumi kot.

Aku                      : Assalamualaikum, ada tiket ke Dungun tak?
Penunggu kaunter : Wasalam, ada2...
Aku                      : Pukul berape ?
Penunggu kaunter : pukul 5.30 petang ni.
Aku                      : Ha, alamak, awal sikit tak ada ke? pukul 2 ke?
Penunggu Kaunter : Tak ada, pukul 5.30 je.                                          Aku                      : Alamak, tak de ke?huhuhu  
Penunggu kaunter : Kalau adik beradik 4.30 petang?
Aku                      : hah? acamner tu?errr.....
Kawan aku            : ouh kat kaunter sana tu, aku macam ada nampak.

...jom2....

masa tu aku tertanya-tanya lagi, apakah maksud brade tadi? 

"kalau adik beradik, 4.30petang..."hah?

ouh, rupenye ade bas jenama Adik Beradik, aku ingatnya maksud brader tu, kalau baik macam adik beradik, kita bolehlah bertolak awal sikit..


hahahaha....naseb baik aku tak tanya .. "acamner nak jadi adik beradik tu , bro.."


sengalness



Kalau aku tak jejak kaki ke Pantai Timur dengan bas,mesti aku takkan pernah dengar pun nama bas ni.Bas ni best, laju tapi cekap. Cuma pakcik Driver agak garang.

steady aku!

60 comments:

EyqaLuvender said...

haha!
ptot arh tnye iqa sal bas adik beradik td...
btw,iqa tym kt dungun tu jela taw bas jenama tu wujud :)

fiq. said...

iqa: mungkin banyak berfikir kot masa tu, sampai lambat pick up,hehe,,bas ni bas baru kot... rasenye nanti kat pantai timur banyaklah,mcm cepat eks... hehe

EyqaLuvender said...

n 1 ag jenama bas yg kelakar.
Ninie ekspress...
comel je,dhla kaler pink...

www.myobw.com said...

waa... 1st time aku dengar nama bass camtu... hehehe~

ArulchelseA said...

Dulu de la sekali naik adikbradik g k.terengganu..

nasib tk tnye..klau tk malu la... kih kih kih

fiq. said...

eyqa;ninie?haha,,cutey nye. hah?pink plak? wow,,,, hahaha... mesti pelangan dia cutey2 geituwww..

myobw: haha,,pe lagi,jalan2 pantai timur yokk

fiq. said...

Arul: haha, itu le, siot.

Pn. Sheila said...

adik beradik punya pasal cepat la ye... hehehe

rerehalim said...

Haha comey gile name bas cmtu. Lepas ni boleh buat bas 'sedara mara' plak.

muhamad hanif said...

ok,

patutlah pada mulanya aku baca mcm takda kaitan je dgn tajuk.


terkena aku,!HAHAHAHA

Ezad Skytech said...

haha..makin pelik nama bas sekarang ni...(^^,)

fiq. said...

pn sheila: nama bas aje sebenarnya,,,,bro tu ingat kiteorg dah familiar agaknye ngn nama bas tuh


rerehalim:itu leh,semangat family,,

hanif:yeke?haha,gasak arg

fairuz said...

haha kesiannye kat kau. tulaaa mak dah suruh naik bas dari zaman tadika taknak. degil. kbai

fiq. said...

peruz; naik bas p sekolah je la, xpi merewang sampai tganu.kbai.huhuhu

Wanz Mejuez said...

Ahahah bas ni buatkan aku terkena.. ahaha

aimie amalina said...

adoiiiii
hahha
comey gile..bas adik beradik ye..kiki

fiq. said...

wanz;kehe2,kite dah terkena dulu


mie: comel an,,,tapi best doe bas ni,,lajuww

caliph shuriken said...

klau dh tertanya abis laa bro tu gelak guling2 kt kaunter tu, hukk...

fiq. said...

caliph:itu le,,hakhak,,naseb bek kawan saya pintar

muhamadsufian89 said...

wahaha. nasib baik kau post pasal ni kalau tak sampai sekarang aku tak pernah dgr. hehe


*eh camne ha nak buat kotak dialog cam kau buat tu kat post?? aku dah lama nak buat tapi tak reti. hehe

fiq. said...

oit si kacak lama kau ilang kan siri ekk,,haha,,ko kene cr mini org belah pantai timur ni,haha

MSS said...

ade pulak ye bus adik beradik..ngahaha..kelakar pulak..member-member tade lak...

tah2 harga pon mesti harga adik bradik "slalu dengan adik bradik berkira" =P

fiq. said...

MSS: ade2.haha,itu le, tapi harge dia tak adik beradik kot,semua sama, atau dia anggap semua penumpang dia adik beradik, jadi,memang murah,hehe

Afikah Aziz said...

fiq,kalau ika nak gelak boleh tak muahaha opsss hehe,lucu la..nasib baik tak tanye kan hehe


yes malam ni ika blk kg yeyyyy :)

iMBobo said...

kena baca sampai abis br paham hehe.. senang je jadi adik beradik :)

bunbun said...

ahaha kelakarkot. aduhainye XD

CIK MAY said...

alahai.ciannye....baru tau ye.. ^^

Cik Bell said...

hahaha.tak pernah dgar jugakkkk...
klu bell..bell dah tye..adik bradik??

fiq. said...

afikah: haha,silekan,,saya masa kena tak sempat gelak,hehe..oh ye? tace care iqa,,muah2,selamat hari ghaye!!!

IMbobo: ni mesti takpernah dengar bas adek bradik gak annn


bunbun:keh2

cik bell: bas ni baru, tu pasal tak pernah dengaq lagi,hehe

fiq. said...

cik may: cik may mesti dah pernah dengar!haha

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

betul ke ada bas nm adik beradik?

abg nk ke dungun esk.jom tumpang. :)

Luqeem™ said...

bas adik beradik? haha..x pernah dgr pn...

fiq. said...

abg stalker : ADA, mungkin bas pantai timur.yeke?kg eks?

Luqeem :ADA,haha, try la holiday kat belah pantai timur, tapi jangan pergi bwk kereta tau..

WuMing said...

Ha..ha..ha..

Nasib baikkk... Brader tu senyum saja laa kalau Fiq nak jadi adik beradik dia...

Lea IsNaw! said...

hahahah
kelakar lah fiq
xnah dgr eh bas tu?
byk je nama bas pelik2
keh3

meaw said...

kahkahkahkah! meaw ingat adik beradik apala,ada gak eh bas adik beradik,pelik bebeno nama bus tu,tade idea nak buh nama pe la tu,kehkehkehkeh :D

meaw said...

selamat hari raya dan hari kemerdekaan ye :) (lupa nak wish)

petuapakar said...

Pakar ingat kena jadik adik angkat dia baru boleh dapat tiket tu. Bahaya. Hik3.

klik untuk ke entri terbaru saya

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...bus adik beradik rupanya...hehe..

selamat pulang ke kg...;-)

HEROICzero said...

hahahahahaha baru tahu ada bas nama ni . nice !

Cik Bambam said...

hahhahaha..x tau ek.. ehehe..bas yg gagap tau? bas KKKL.. ekekke

Fathiah Hamim said...

haha comel la nama bus nehh =D

Nizam Ijam said...

haha.a.ni mcm jarang naik bas jer nie..haha

fiq. said...

wuming: naseb bek tak tertanya?mcm malu je kalau tertanya kan..

LEa: kan? tak pernah dengar gaks..hahah

meaw: haha, sengalness , tapi comellah meaw,adek beradek,,,swit gituw..SELAMAT HARI RAYA MEAW!

Pakar: itu ler pasei! saya pom ingat gituw


ila: ok2, selamat lebaran untuk kamu

hero: kau pon same,hekhek

Bambam: kah2, ni lagi satu jenis bas,gagap?hakhak

Fa: ituleh, comel je kn

Nizam ijam: jarang p belah pantai timur,hehe

Aisyah Aina said...

haha...ada jugak nama bas macam tu...

merahitujambu said...

hati2 dlm perjalanan yaa..salam syawal

fiq. said...

aisyah: hehe,ade2

mocik:thanks,,same goes to you =]

Santri T.P.I.N.I said...

Nice entri... Salam idulfitri, maaf zahir dan batin yer... dari Santri Nurul Iman..

fiq. said...

santri : =]

mr.dinie said...

haha..best kn jadi adik bradik..

Saiazuan said...

tak pernah jmpa lg bas nama adik bradik ni :D

SyuE said...

haha. nasib x tanye. ;p tapi, bas ni agak da fames gak kn skunk. ;)

sifu im said...

haha lucu giler name bus..

tu la..aku ingatkan klu adik beradik hubungn ngam giler,leh balik ko 4.30

fiq. said...

mr.dinie:best la,nak mintak herge half,,,

zuan: pe naik bas pantai timur.


syue: yeke? mesti syue org belah sana..tak pun blaja kat sana


im: haha,,terkono.

EkaBukanMakcikKau said...

hah aku ingat macam kau ingat . yg org jage kaunter tu ensem dak ? rekemen ahh hahhaa

~Budak Merah~ said...

haha..1st time dgr bas name adik beradik. nanti, bile balik ngan bas...nak tgk2 ar, kot2 jumpe bas name sepupu ke, mak sedara ke, tok wan & cucu sdn bhd ke.... =)

fiq. said...

eka: ntah la hensem ke tak weh,haha,aku tergamam mase tu tak paham maksud dia


budak merah: aku pon masa tu pest tyme,hahaha

sha my heart said...

1st time juga dgr..

nice2.

fiq. said...

sha: hehe,,jangan jadi mcm saya =]

Far8 budak baik said...

wehhh kg aku kat dungun..
ley ar kita dating nnti kat
pata ork..
haha..
bas adik beradik kerusi dy beso.
mmg selelsa habis lahhh =)