Monday, August 22, 2011

Pernah buat IQ Test Officially?

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum semua =]


Kamu semua pernah buat IQ Test tak? secara officially la? Bukan setakat buat dan jawab soalan Test Iq kat Google ni,Cet ..tu , kira result sendiri. Tak ada report card, Tak valid lah! haha

berlainan dengan aku (gegeh aih), aku pernah buat IQ Test ni sebab jadi Student kursus Pintar cerdas kat Upsi nun(minor ek). Jadi, berpeluanglah untuk buat IQ test kat MENSA Centre kat Shah Alam. Sehari je buat , sambil-sambil buat lawatan ni kan. 

100% soalan IQ Test itu kan dbina dalam skop MatehematicalLogical thinking. Termasuklah pattern, kalau budak-budak yang pandai mathematics (otak kiri) memang ada advantage sikit lah. 
Susah woo...1 soalan logical test ni boleh dikatan bersamaan dengan 10 soalan physics ,,heh, habaq mai. Rasa macam nak demam, pitam dan gastrik kalau buat soalan tu, nak-nak time tengah hari buto. mulo-mulo memang la senang,macam kat bawah ni:



lepas tu...:



hah,,,dah keluar macam-macam bentuk pelik dah,kadang-kadang mickey mouse, cipanzi (isu sensitif),nak jawab pon tatau macam mana, tak ada format tetap dan tak perlu ulangkaji. Korang akan faham mcm mana nak jawab dengan automatik dan sendirinya. Kadang-kadang memang tak confirm acane bentuk jawapannya,,ikot kreativiti dan logik saja. Tapi aku tetap confident menjawabnye sampai mintak kertas kosong nak buat draf ..hehehe


at last, result sampai umah..officially kan,nasib bek ayah aku tak cek sebab dia kata surat tu dalam BI,haha...result aku (teng te re......)






dalam 120 (eh, cukup-cukup 120) je kot...(hampa, kecewa gila aku tak dapat level genius acam ne Albert Einstein tuh! Aku ingat aku dah setaraf dia. Acu try tengok, setaraf tak?


aku ada muko gilo-gilo acam Alber Einstein x? skema je kan...ahaha


Walaupon mak aku kata, masa kecik-kecik, akulah yang paling cepat berjalan dan berlari (salah satu tanda genius) muahahah... Tapi, mungkin sebab dah banyak terpengaruh dengan anasir-anasir luar kot. Xpe! mungkin aku ada bakat dalam menyanyi! tak pon bersajak! tak pon melukis! tak pon,,hurm, 'memasak',,,ekekek..bukan bajet ek...aku memasak ok, not bad, kuih raye pon aku ada buat, buat kat kedai.(kedai aku lah!haha)

38 comments:

W a n a Eiskay said...

Kat mana nak buat test tu? Wana nak buat :D

fiq. said...

p kat MENSA centre wana, kene bayaq kot,haha..shah alam =]

Luqeem™ said...

wah ok tu..sy pun dpat 124 je..huu

fiq. said...

Luqeem:dahsyat tu lebih 4 mata,,haha

Nabila Huda said...

susah jugak ek.. seramss ai

WuMing said...

Setaraf dgn Einstein?... Ha..ha..ha..

Susah woo nak setaraf dia...

Sekarang ni mana nak ada...

Kira normal tu dan ok laa Fiq

Asalkan kita setaraf dgn orang kebanyakan...

fiq. said...

nabila huda: sush oww,,hahahaha

Wuming: haahla, asalkan setaraf dengan org kebanyakan,kalau idak,,,maknenye b**** lah kan,,hahah

siti kektus said...

yang last tu tak tau nak pk camne. serabut dah. haha




hebat lah jugak dapat 120. ;)

EyqaLuvender said...

iqa ske maen game IQ test je...
tym bosan2 rse nk bg otak 2 b'jln cket kn?
officially ta pnah wat ag la...
hehe

ArulchelseA said...

sy test iq kat teka silang kata je... kih kih kih...

farah hanim said...

wah yeke
kalo kaq fiq dpt 120
ntah2 fara lagi kurng
hehee

Lea IsNaw! said...

byknya takpun

cer nyanyi sikit nak dengar :P

Scya Lollita said...

iq test semuanya best2 ouh!

GaRy™ said...

perghh... 120?? mantap2... kalau gary test dapat belas2 je kot.. huahahaha

Far8 budak baik said...

rajin gile budak ni..
kalau aku mmg takkn cube nye benda2 camni...klo dy kaci kuih raya klo
aku cube takpe gakk..ekeke..
perghhh pandai memasak ker??ekeke

H.J said...

aku genius je walaupun time kecik lambat dapat jalan..hahahha

Wuming said...

Tak bodoh... kurang IQ saja.... Lemak banyak...

:)

Afikah Aziz said...

ika xpnh buat lg hehe,buat ktne ni

pamie said...

120..ok la tu fiq..hehe..kalau ikut pointer, kira macam budak 3 pointer la..hahahha..

Abang Stalker said...

AHAHHAHAHAHAHAH ;))

syrupmasin said...

haha..adoii mcm susah je malas nk pikir sebenarnye :D

Ini Kisah Tia said...

Tia ni maleh fikir . ada boley dapat 120 jugak tak ? hahaa

fiq. said...

siti kektus:bhahaha,,,naseb le,,,yang tu tahap so-so je...

fiq. said...

eyqa: ok le tu! =] ingatkan iqa tenguk teletubbies je,, haha

Arul:ok gak tu, kirenye itu lebih kepada language kot =]

farah hanim: tak tau,tak tau ---> gaya shuib sepah,,hahahahha

Lea: nak nyanyi gane,,sumpah lea tak dengor punye lah,haha

fiq. said...

scya:betul =]


Gary : itu sederhana je,,tipu la belaih2,,kalao belaih2,,xde nak nulis blognyer (even)

Far8: makan aje kau..kuih raya aje kau....haha


H.J: aku tau ko genius,,erkk,,mungkin aku ade bakat je,,eceh! haha

Wuming: kurang dr kebanyakan kan,,,=] banyak lemak sampai cover otak..


Afikah:yg ni kite buat kat MENSA centre (s.Alam)



pamie: malua rg kat pamie,,mesti 145++++

abg stalker:pasaipa?haha


syrup:kadang2 malas, kadang2 best,,best tu sikittttttttttt je,,grrr


tia:kalau tia buat 145+++ kot,,hehe

Elih Japahar said...

bagi lah link nak test kat mn tu...:P boleh lawan IQ awak tu hahaha! takot ker..haha :D

fiq. said...

elih,,xamik kt website lah,,, p kt mensa centre nun,kt s.alam,,,haha,,,,

pengemisCinta said...

ades.IQ2 ni pc kurang..hehe.jarang pc test IQ sebab tahu tak berapa cerdik orangnya..okayla dapat 120 tu.hebat dah tu;D

EyqaLuvender said...

haha...teletubbies 2 pon kre menguji minda gak la...tym kecik2 dlu je.
skrg tade dah...=)

Ezad Skytech said...

haha...terer kot dapat 120..kalau sy entah dapat berapa entah..hee~

iMBobo said...

kesian einstein tu, mcm nak icecream jugak je hehe..

Abang Stalker said...

kelakau le..soalan cm ni pun tuk test IQ ke.

Saiazuan said...

syukur la dpt 120 :)

nasib bkn 80, tu tahap budak bru bljar :)

Nizam Ijam said...

xper..yang penting tuan blog comel..hehe

CikMiMiey said...

perghh ..bangga i dapat kembo yg genius ni come pulop tuh . hik3

caliph shuriken said...

pandainya dia, dpt 120 tu.. klau pecut dh kira laju jgak laa, hukk...

fiq. said...

pc: ta test tak tau lagi,entah2 pc infinity,,wah gitu, sampai dah terlebih,kalah AE..=]


eyqa: tang mana menguji minda tu? hahaha...eh, tapi tul lah tu,,ade part yg menguji minda kita untuk kanak-kanak,,setiap bende pon boleh kita tgk tahap seseorg budak tu...tapi kne de cara



ezad: kalau ezad, entah la brape kan =]


iMobo: dulu2 zaman einstein xdop aiskrim ? haha

abang stalker: soalan gane? mcm kat atas ni ke? iye la abang stalker ............ itu stle logic..susah wooo


zuan; haha,,,betul tu kan,alhamdulillah,,tak sia2 blaja selama ni,,dapat la jugek above 100


nizam ijam: kah2..comel with brain more better =] kah2


CM: olololo, mane de genius la kembo. comel tu ado..bhahaha


caliph: pecut?ni tak pecut tau,..ahha

iPai said...

mak aih .. tinggi tuh 120 .. uhuh .. tak pernah wat yg official ye ..

tp dalam banyak2 IQ test, tak suka test IQ bahasa .. sangat2 tak adil . uhuh