Wednesday, August 10, 2011

Bisnes Kek Lapis Sarawak Jatuh merudum, dum...

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum 




Yong kat Sarawak dah post kek Lapis Sarawak ke Rumah, wah tetiba rindu nak makan selepas setahun berhenti makan oleh sebab jemu. Yang paling best kek lapis perasa assaam dan  per mint (macam colgate). Paling selalu kitaorang makan kek lapis Sarawak buatan Dayang Salhah. Harga, berpatutan. 

Tapi, baru-baru ini telah diisytiharkan bahawa penggunaan "Golden churn Creamy butter" adalah haram kerana mengandungi bahan DNA babi. ''golden churn creamy butter'' adalah bahan penting yang digunakan dalam kek lapis sarawak.  Bisness kek Lapis semakin merundum oleh sebab perspektif berubah kepada negatif oleh pembeli, sampai ada yang duk memaki dan mengugut, walaupun mereka dah katakan mereka tak guna produk ini.


hurm, kesian... aku tak percayalah semua orang buat kek ni pon gune mentega ni. Lagi pon yang membuatnya orang melayu, takkan nak menipu... nak buat kek lapis ni dah la 13kali ganda susah daripada kek biase, haku ni, kek marble pon belum tentu gagah...


(eh, teringin cheese cake)


hurm,  pendapat anda? 


sumber: Kosmo

35 comments:

aimie amalina said...

wuuu
suke yg dayang salha punye gak.
wuuu
tapi tulah..
kalo dpt jenis peniaga walauon melayu yg nak hamek untung jek..naya pengguna cam kite ni...
so
papepon..kene hati2 k!

fiq. said...

aimie: yelah kan, nak buat pon mnayak susah, ok!

Far8 budak baik said...

kat ruma ni..
semua suka kek lapis tu..
klo kat sawak murah je kan..
1o hingit cam tu..
kat situ
bepuloh2..seyes mhl..
uwaaa..nape ade bnda tu..
grrrrr

Cik tikah said...

sejak kes tuh kan. sian peniaga yg jual kek sarawak. hihi...

fiq. said...

Far8:aku yakin, xde,,hahahahahahhahaah

Cik tikah; entahlah, kalo bace berita, memang kesian, siap ade yg menuduh2 kekbabi katanya..haishhh

Afikah Aziz said...

sian kek lapis sarawak dh merudum penjualannye huhu,ika sndr pun dh rasa gerun nak mkn adehhh cmne eh >_<

Iffah Afeefah said...

kalau was2 jgn mkn

tu je

Pn. Sheila said...

klu pkara nie tahu awal kan senang para peniaga...

ArulchelseA said...

kena bg tau blik la..guna bahan lain.. kalu tk bleh demam.

fiq. said...

Afikah: yelah, kesian , nak gulung tikar dah

fiq. said...

Iffah: ye, kalau was2 jangan makan

Pn.sheila: betul2..

Arulchelsea: ha1ah, tapi ade yg ta nak caye.

Farhana Jafri said...

ssah la klau mcm tu.. bhan utama jdi mslah mmng rmai la yg xnk beli.. cheese cake untuk rye?! pun boleh!! hahahaha

cik pha said...

aku suka makan kek lapis.tp mahal laa benda alah tu


p/s:aku suka ayt merudum,dum tu hahaha

rerehalim said...

Kek lapis is soo addictive:D

SyazwanSarawak said...

dah lama tak merasa. kalau rasa was-was nak makan baik tunggu dulu isu ni reda. haihh

Hans said...

yups
bukan semua guna butter tu tapi kalau dah tak yakin baik tak payah makan
:-)

Lizzie Yasmin said...

raya nie nak pi taiping beraya lar.. tolong sediakan kek lapis bunga api yer..
sedap nya... cicih air oren..

Lizzie Yasmin said...

raya nie nak pi taiping beraya lar.. tolong sediakan kek lapis bunga api yer..
sedap nya... cicih air oren..

aiEz said...

rasa was2 dah..tp klu was2 baek xmkn,huhu

ekmal said...

nilai setitik, rosak susu sebelanga..tu ar, peniaga, slalu bahan2 haram camtu lagi murah..nk untung saja

fiq. said...

farhana:ha`ah, bahan utama mentega, yes! cheese cake lagi mahal,muahahaa

fiq. said...

cik pha:murah je kot cik pha, kalau post kan sekali kat umah RM15 je =]

fiq. said...

rerehalim: agreed
syazwan: yela, pokok pangkal kene yakin kan.
hans: ha`ah, tak semua gune butter tu..
Lizzie:Baik, silelah bertandang,haha
aiez: kan2,huhu
ekmal: tahu takpe,alahai nasib..

Lea IsNaw! said...

dh lama x makan kek lapis sarawak
nasib baik

fiq. said...

leA;same le.. =]

sLpmEpLz™ said...

sedap kot.

WuMing said...

Terima kasih kerana dah jadi Rakan WuMing..Yang ke 300 pulak tu.

Tapi WuMing tak buat sebarang entri untuk yang ke 100, 200 300 dan seterusnya.

Ini adalah kerana setiap orang dalam Blog WuMing adalah nombor satu..

Iaitu yang teristimewa..Kalau layan tak sama rata... Nanti ada yang tak happy..

Fiq faham kan?

Fiq boleh baca tajuk ini jika ingin tahu siapa dan macammana WuMing hargai orang.

1) My Friends
2) Awek Bertudung
3) Penghargaan


Minta maaf.. bukan nak promosi tapi nak share saja...

Trima kasih..

fiq. said...

sLpmEplz: mesti lewww

Wuming:tak kesah, setiap org berlainan, okeh ^^,

tomatokering :) said...

dgr kata halal plak . errr -..-'' baik tayah mkn jela kan . huu

baru beli kek kat bazar td . haha ;p

Elih Japahar said...

merudum? sekarang ni ramai yg tempah kek lapis tuk balik kampung raya nanti tau..time tu je kot, skrg dah ok dah :)

fiq. said...

tomato: rasenye halal je, hehehehe\\.kene yakin le

Elih: oh ye? wah, selamat2..hehe

Far8 budak baik said...

mmg tak upadate nk update eh..
hahahaha

WuMing said...

Tq... WuMing dah agak... Orang yang berfikiran jauh akan memahami..

Tq... :)

fiq. said...

far8:aku xbnyk idea,huhuhu

fiq. said...

wuming:iyelah,mcm wuming kn..