Wednesday, August 24, 2011

Trilogi Cinta Epik

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum


Aku percaya dalam kalangan kita ni memang ramai yang kaki novel, tak kisah lah kalau peratus yang minat novel atau tahap so-so je untuk membaca novel dalam kalangan lelaki adalah lebih rendah berbanding dengan kaum perempuan. Aku tau, layan novel ni sinonim dengan hati yang lembut dan selalu berperasaan jiwang. haha. 5 minit baca pause tengok langit sambil tongkat dagu, lepas tu sambung, 5 minit kemudian pause lagik guling-guling atas katil,lepas tu sambung balik. Sampai lah lepas 5 hari baca baru sampai ending.

aku tak berapa suka sangat nak baca novel melainkan kalau aku dah terbaca memang aku tak kan lepaskan sampailah habis baca. Kalau nak suruh aku beli novel, memang aku tak beli lah,bayangkan sebuku RM29.90, baca sekali je.lepas tu?? Better pinjam je kut,,hukhuk. Tapi kalau genre dan jalan cerita dia memang best, apa salahnya beli.

paling aku minat, penulis thriller -Ramlee awang Murshid, cerita dia tak 100% lobeyouleobyou, in short, cerita yang dia karang memang thriller lah, susah aku nak ungkap.


Rajah di atas menunjukkan kulit hadapan novel Bagaikan Puteri hasil karya - penulis triller Ramlee Awang murshid

Bagaikan Puteri ni salah sebuah novel paling best pernah aku jumpa dan baca. Dah lama baca, tapi jalan cerita dia sangat makan dalam dan menarik. Walaupun setting ceritanya pada kurun ke-15,pulak tu mengisahkan seorang pahlawan bernama Laksamana Sunan, kerjanya pula adalah berkaitan dengan agama, melawan musuh agama. 

Senang cerita, novel ni, mengisahkan kehidupan di alam koma yang dialami oleh Haryani.  Roh dia terperangkap dalam kurun ke 15 dari kurun ke 21 dan berjumpa dengan Laksamana Sunan. Kiranya adalah cinta cintun, tapi lebih besar elemen agama kot dalam novel ni. sampaikan haryani pun tak nak balik ke kurun 21, dia nak stay dengan Laksamana Sunan, tapi, apakan daya, masa hampir jasad dia nak dikebumikan, dia tetiba sedar. Jadi, dia kembali hidup di kurun ke 21.

yang paling tak tahan, oleh sebab taksubnya aku kat novel ni,sampai senja pon aku pegang lagi buku ni  . paling dah kronik sangat , aku pernah cakap dengan kakak ...:



           aku     : yong..yong.Teringinlah nak koma.macam dalam novel 'Bagaikan puteri' 
           kakak : Pale hotak hang....   
           aku    : hukhuk, best la... 
           kakak : itu kalau koma , roh kiat terperangkap dalam alam yang menyeronokkan.                         
                    tpi kalau roh kita terperangkap dlm roh mcm cerita 'Kingdom Hospital'???? 
            aku    : erk,,'kingdom hospital'?? takutnya...tak boleh request ke? glupp...




lain daripada jalan cerita novel lain yang bercerita tentang kehidupan seorang lelaki hensem berlatarbelakangkan kehidupan metropolitan, nama pulak hensem kemain-Adam Haris, Faiz ziqri lah,,ewah..haha,,kerja plak? ouh, tak kerja, bukan apa, bakal mewarisi perniagaan mak bapak. (sejibik cam Samarinda tuh)

31 comments:

ceriteraliyana said...

haha. betul2..tapi bagi yg obses dgn novel neh dorg tak kisah..janji kepuasan dapat memiliki tu..ya tak..

*sampai hari ni yana cuma ada satu jek n0vel..tu pun pelik.."cner boleh beli novel ni ek??", haha

Syuxer said...

perghh koma dalam kejadian yang mengerikan baik cepat2 nak sedar balik hehe..x boleh bayangkan cmner nak hadapi dalam koma tuh hehe..korang menjerit tapi suara tak kuar hehe..seram kan hehe

Ezad Skytech said...

seram pulak bila dengar koma2 ni..hee~

ArulchelseA said...

dalam novel mcm2...penah dulu baca sekali novel..tu pun kwn punya..tk sakit hati..lansung tk minat..kih kih kih

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

haha..kaki novel la ni ek.abg layan jgk.tp masa zmn2 skola dlu la.awek layan novel,abg pinjam je r.dok asrama mn bole bwk hp kn (pdhal bwk je) so layan novel hujung mggu bwh katil.malas nk layan kne nganjing kot.hahaha


p/s:abg ltk awk bloglist 'sahabat' :)

Lea IsNaw! said...

suka bace novel yg jiwang2
cm Ombak Rindu

hehe

CikMiMiey said...

weeee... kadang kaki nih gatal jugak nak jadik kaki novel . tapi bace novel sampai lebam mmg bnyak mmpengaruhi minda kita walaupun kebnyakan cte hanya ilusi semata mata . hihiii :0

Nizam Ijam said...

xminat baca novel...sorang kena ceritakan :D

fiq. said...

ceritaliyana: ade satu tu pon dah bertuah,,,rajinnye beli,,haha


syuxer:kalau pergi ke alam yang baik ok lah,,dengar certa alam koma ni dihadapi oleh org2 yang terpilih je,,dia akan pergi ke alam lain..


ezad:best ou,,,fantasia tu


arul: haha,xde perasaannye arul

abang stalker: ouh, dahsyatnye ek dulo,, patut le boleh baca novel,ade aweks,,hahaha

fiq. said...

lea: tgk lea pon dah taw, jiwang,,hahahah


kita suke thriller la


CM: itulah,,pompan la katakan,,,berangan le tuu,haha

nizam: tgk samarinda la,,,haha,, jalan cerita dekat sam ngn novel,

pengemis Cinta~ said...

aiseh.roh2 ni pc kurang minat sangat nak baca.hehe.tatott..;) btw pc masukkn blog fiq dlm bloglst pc jgk tau..thanks dear;)

fiq. said...

pc:haha.oraite2

iMBobo said...

uish! jgn minta nak koma kang dapat betul2 kang..hehe

petuapakar said...

Pakar pun minat baca novel. Harry Potter jer tu pun pasal nk tgk movie dia. Hik3

klik sini untuk follow saya kembali

sergeant keroro said...

pernah baca satu jek novel dia, memang cool habis. serius best!

WuMing said...

Beli dan tukar-tukar laa jimat sikit..

Guling-guling tu jaga sikit.. nanti jatuh katil

He..he..he..

Niena Pengembara Ilahi said...

pnah tertgk kwn punya novel.. tpi xsmpat nk pnjam, org len pnjam dlu

Afikah Aziz said...

ika sangat suka bace novel,adik2 ika pun dah gelar kaklong die ni hantu novel hehe,ika suke beli sbb bukan bace sekali tp berkali2 duk bace dan xpnh puas ngeee :)

syrupmasin said...

bagus2 bace novel..pompuan mmg suke bace novel kan :)

Nyamuk Terbang said...

NT baca novel on9 ja
jimat cket
dlu msa skolh rmai gk mmber rjin layan novel Bagaikan puteri nie

WAHIDA ALIAS said...

hoho...rajinnye bace buku...keep it up gurl

Hans said...

ku tak berkesempatan baca lagi novel nih
mesti best
karya ramlee awang mursyid best

Bob Merley said...

lagi suka tgk derita drp baca (=

ARC™ said...

bace gak novel tp bukan novel melayu :)

Saiazuan said...

eww mcm seram je

hafizudin said...

hei!
ramlee awang murshidd!!
=D

EyqaLuvender said...

iqa ske gler bce novel!
nak,nak citer kawen2...haha
peace!

Far8 budak baik said...

last aku bace novel..
rasa2 time sekolahh dulu ar..
tu pun terpaksa..
hahahaha!..
tapi aku nk minat jugakk..
paksa camner pun..x leyyy..
haha!

Wanie said...

suke2, wanie kaki novel..tapi kalau novel yg penulis laki kureng sikit..huhu..betol best cite novel ni? nanti ade mas enak g cari gak..:)

fiq. said...

kahkahkah.....

caliph shuriken said...

aritu ada beli 2 novel.. hijab sang pencinta & hatiku di harajuku.. blom abis baca, nk baca sikit2 ;)