Thursday, August 18, 2011

Bukan 1 tapi 6

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum


situasi manusia akhir zaman:


manusia 1: "eh, malam ni jom merempit.."
manusia 2: "jom..."


manusia 3: "eh, lepas rempit jom p 'The Ice' (clubing).."
manusia 4: "jejom..."


manusia 5: "eh, nak balik ke? ala.kemon brother.jom lepak-lepak sampai lebam la..."
manusia 6: "hah, elok sangat tue jejoomm!!..."



manusia 7: "jangan lupa, malam ni dating eks.."
manusia 8: "eks? insyaAllah, jomjom..."



manusia 9  : "ahh, esok jom pekena vodka plak, boring la anggur.."
manusia 10: "eh, dah lama tak pekenakan,ha,jejoommm!"


manusia 11: "eh, esok tak puase tak pe kan?"
manusia 12: "ala, jom makan je la, hidup sekali je, rugi tak makan sampai lebam perut .."


***************************************************************************************************
So, siapa kata hidup sekali je? hakikatnya, "hidup ini bukan sekali" sebenarnya, tapi hidup ini ada 6 kali  iaitu bila kita...:


1. berkumpul  di depan Allah s.w.t
2. Di dalam rahim ibu
3. sebelum umur baligh dan Semasa umur baligh (dunia)
4. di dalam kubur
5. Di padang mahsyar
6. Syurga/Neraka


jadi, jangan ingat juga kita boleh mulakan kehidupan baru di alam berikutanya. like "kire
0-0 lah ek", Ini bukan hari raya puasa atau perlawanan bola sepak atau apa-apa game . Tapi kehidupan seterusnya pastinya akan bergantung kepada kehidupan hari ini. Kira macam ada follow up lah.
Jadi, selamat bermuhasabah atau rajin-rajinlah buat postmortem diri.,






"don`t say it, 'hidup hanya sekali'..."

*Credit to un`ga.

46 comments:

Etong said...

nice..hehe minta2 dijauhkan. yang lucunya, ada insyaAllah lg mau dating haha

iMBobo said...

wow! best lah entry ni sgt menarik! no2 dah lps, no 3 sedang tp dah baligh hehe.. yg lain belum..hehe

caliph shuriken said...

selamat beramal ^^

fiq. said...

etong: haha, thanks... tu yang tak sedor diri ,etong.

iMBobo: yeayh, selamat countdown ye...

caliph: baik2, sama2 okeh..

mr.dinie said...

jejomm..hehe..tq 4 advice..XD

fiq. said...

mr dinie:small matter

bunbun said...

nicelah! thanx share. hehe

fiq. said...

bunbun : =] =]

mR.sAm said...

gmbq tu mmg terbaik....

fiq. said...

mR.sAm:thank =]

maszull said...

salam...yer betul tu fiq hidup ni mmg bukan sekali jadi bermuhsabahlah diri kita selalu yer...

fiq. said...

maszull: ye mama, thanks

Mr.Thinker@Ali said...

ah. manusia. hari-hari mati. dihidupkan kembali pun tak tau bersyukur. ingat hidup main permainan mainan ke? huhu. emo jap. maaf. :)

selamat beramal. :)

Ezad Skytech said...

best perkongsian ni..thankz ye fiq. (^^,)

Cik Bambam said...

kalau akak.. akak balas per..

MATI PON SEKALI GAK.. :P

pamie said...

renung2kan dan selamat beramal..gambar dari liang lahad tu sangat menginsafkan..nice entry fiq :)

Bob Merley said...

buat palat atas dunia. dalam kubur kena bantai kaw kaw sampai lebam. hahaha

anismelon said...

takut bile memikirkan akhir zaman nie..hurmm..renugn kan bersama..:0

WuMing said...

Fui yoo..satu cerita yang penuh dengan mesej yang berguna...

Sukacuka said...

Memang terbaik fiq!.

Leeya Hezlin said...

thanx for the sharing.. :)
nice..

pCL [p@kcikLie] said...

haha..pCL pon selalu kata 'jom' tp ngikutnyer idak...tgk pd situasi lah!

Lea IsNaw! said...

sebulan je pun pose

xrugi eh x makan makanan tu

Far8 budak baik said...

aku terasa yg dating tu..
thanks fiq..
ingt kan aku..
huh kene muhasabah diri
selalu kan..

muhamadsufian89 said...

hidup hanya sekali je la utk beribadah kat Allah ni. kehidupan lepas ni memang bergantung kepada ibadah kita yg sekarang ni. jangan nak kejar dunia je la akhirat kena utamakan jugak. :)


http://muhamadsufian89.blogspot.com/2011/08/belajar-loghat-nogori-part-2.html

ILA HonEyBuNNy said...

yala...baru terfikir....hidp kita bukan sekali kan..

berkali2 jugak...

muhasabah diri.....

Hana Soffelia said...

Tq, untuk muhasabah diri.. Like this entry. ^_^

TeAqArH said...

nice sharing..^_^

fiq. said...

Mr.thinker:itu ler, dah nyata dihidupkan hari2 pon tak sedor..huhu

ezad: baik,thanks =]

fiq. said...

cik bambam:ekeke, tol tu, =]

fiq. said...

pamie:ok,selamat beramal =]

bob:hakhak, tu manusia 1-12

anis melon:ok lah tu takut,jangan tak takut...

wuming:thanks.

suka: yeke?biase2 je..

leeya : =]

pcL:ok le tu tak ikot,haha

lea: biase arg tu, napsu napsi, lea baik,alhamdulillah..

far8:ouh, yg tu, ko ckp i/Allah ek, bertuah kau.

si kacak:yerp, nak beramal sekali ni je, efect kat dunia ni panjang sampai kehidupan seterusnya, masa tu nak beramal, tak guna dah..

ila:yes, betul tu..

hana: tq.

teaqarh:oraite then

PinKy MoMMa said...

teringat pada tazkirah subuh tadi di mana ustazah tu cakap..bila kita mati..kita tak kan ada peluang kedua utk hidup..

di situ la sgala amalan kita yg membantu..

akhirat kena kejar dulu..dan dunia akan datang kemudian :)

ya Allah sentiasa ingin menjadi yang terbaik dari smalam..moga2 kita di bantu utk ke arah itu..aminnn

fiq. said...

thanks momma, hurm, itu lah, kat dunia ni je nak beramal, dan akan ddibawa ke kehidupan seterusnya,,, amin..

zaty luvlianncezzz said...

huh..insaf bebenor dh nie =)]nice lH!

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
petua cari jodoh!

fiq. said...

zaty:thanks zaty =]

CikMiMiey said...

nice entry kembo . so , same same kita bedahsiasat diri kita duk cakuk mana , mau tuju tang mne ..

selamat beramal di sepuluh ramadhan terakhir ni

fiq. said...

kembo:oraite kembo,kembo jangan nakal2 plak bile dah sampai 10 malam terakhir ni, ayauh kembo, beribadat,ekeke

pengemis Cinta~ said...

salam ziarah^^

pabila tak faham makna sebenar sebuah kehidupan..macm-macam ada..hehe

nice entri..;)

fiq. said...

PC: hurm, bukan tak faham sgt PC, kadang2 buat2 tak faham =] tq =]

mynameismy said...

betul sesangat..;)

Niena Pengembara Ilahi said...

selamat beramal ^^

fiq. said...

mynameismy & niena : thanks,sesama

msredcheesecake said...

hidup didunia sekadar persediaan untuk mengadap Dia....peringatan untuk akak jugak...

Nizam Ijam said...

adoi2...masalah negara nie..hehe

Ini Kisah Tia said...

huh ! guna lagi perkataan insyaAllah suka2 hati .. memang akhir zaman betol .

fiq. said...

msred; betul tu, dunia ni lah satu2nya tempat kita nak beramal...

Nizam: masalah akhirat jugak.

IKT haha, kan2, mcm org bukan islam yang guna perkataan2 mcm ni.. sama maccam tatau meaning kan tia