Saturday, August 6, 2011

Sebab naluri kanak-kanak yang sama ke?


Bismillahihirahmanirrahim
Assalamualaikum


Cuba pandang atas! eh, atas entry ni! 


Aku tak tahu apa nama game kat atas ni. (Tapi, of course aku masih boleh bezakan itu dengan game Super Mario tuu)

Kalau nak bagi nama pun aku tak ada idea. Tapi aku boleh terangkan serba sedikit cara bermain dan goal dia, wah siap ada goal/sasaran : 

game ni sesuai untuk rumah-rumah yang tak ada sofa, tapi ada kerusi kayu yang guna kusyen empat segi tu (macam rumah aku). Dulu-dulu, (aku paling ingat) aku dan adik beradik aku yang lain selalu susun-susun kusyen ni jadi macam terowong, kemudian main sorok-sorok. Ala-ala macam "missing in palace'' gituww, plus surrounding dalam kusyen tu gelap lagi menghorourkan.

Masa tu aku pikir, tak ada budak-budak lain lagi rasanye yang main game loser macam ni, bila mak ayah kitaorang  tak berapa nak mampu beli barbie doll , set permainan memasak siap dengan microwave dan racing car

Alih-alih, aku jumpe post INI kat fb. Dalam gambar kat atas, anak-anak mat salleh pun tahu main game missing-missing ni, World jugak game ni, persoalannya, macam mana kanak-kanak serata dunia boleh main game ni? (kita orang dulu kat rumah tak ada tv tau , tak ingat umur, tapi baru lepas pandai berjalan..) adakah kerana naluri kanak-kanak itu sama? Lainlah, Super Mario, international sangat dah tu...

21 comments:

SyuE said...

haha. mase kck2 mmg tak pernah miss main game ni. ;p

fiq. said...

syue:ade main gak ek? huhuhu, tak salah lagi, game ni world

Ana Jannah said...

hehehe...mungkin. sebab saya pon main mende ne gak..sonok!!!

Etong said...

wahhh ni mainan etg dgn adk time kecik2 ni..hehehe best best best!

fiq. said...

ana jannah: yeke? haha

fiq. said...

etongramai jugek main ek,,,hukhuk..

Far8 budak baik said...

tuar kannn..mmg ini kurusi lama je
yg ade.kalau aku balik kg..
rumah nenek mmg ade..
kalau cucu nenek balik..'
mmg habis lahhh...
semua terbang terbang..
mcm2 main ngan bantal
empat segi tuu..
hahahaha

fae jamal said...

pernah jugak main mcm ni dgn adik2..naluri serupa kot..hehe;P

p/s:
u punya label kat right sidebar style lah!suka!;)

fiq. said...

far8: nasib kau tak terbangkan nenek kau..

fae: tak syak lagi, mmg serupa. thanksx..

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

eh eh aku pernah main laaa !

GaRy™ said...

hahahaha... aq main kat rumah kawan je... memang best+mantap!! XD

syrupmasin said...

game?? permainan??..ape tuh?? ta tao lah..haha..kalu makan tao lah :D

Nizam Ijam said...

mcm main game rumah2..hehe

Lea IsNaw! said...

dulu masa kecik2 selalu gak main2 kusyen
last2 kena marah dgn mak. sob3

fiq. said...

khansyaa --- tau,,hhahah

fiq. said...

gary-kat rumah kawan beb?kuang ajo selepahkan umah orang, pandai kau ek

fiq. said...

syrupmasin: bukan kanak-kanak la kou ni, lahir2 terus beso je, kenapa tak lahir2 terus kerja je?

fiq. said...

nizam:a`ah, ikut lah, nak main mcm game pejaba-pejabat pon boleh,haha

fiq. said...

Lea: mak kite tak marah, sebab dia kate cian kat anak aku tak de permainan lain

fairuz said...

mase kecik2 gua selalu main ngan jiran je. ngeh3

fiq. said...

fairus: lu xde siblings ke?