Monday, August 15, 2011

tempat selamat pabila petir: pernah terpikir?

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

Weh, aku teringat salah satu sesi kelas Enjin dengan Encik Sam , semester lepas. Kelas enjin yang aku rasa paling tough untuk semester lepas. Dalam salah satu situasi tu, kitaorang berbincang tentang caj-caj positif dan negatif dan Encik sam ada tanyakan satu soalan kat kitaorang. 

Encik Sam: ok, kalau kita berada dalam situasi , baru balik dari kerja (luar rumah), tiba-tiba hujan eh,,, di mana tempat yang paling sesuai untuk berteduh atau tempat yg plg selamat?
Students  : ha?arrggg,,argggg...ermmm (nganga, ada yang buat-buat tak (dengaq)
Encik Sam: ha? di mana? faham tak soalan? kalau tanya sorang-sorang, geleng kepala siap kamu, nak jadi 'amma'??
Student    : kat mane ntah,,ha.. dalam rumah kot...pondok telepon, balai polis.
Semua tatau, aku pon terlopong, lagi membatukan diri, tiba-tiba aku dapat jawapan...
Aku          : (tetiba..)  hah!! Masjid! masjid!... masjid! betul kan?
Students   :kah.kah..kah..................................................
Encik Sam : Ada masjid pulak, tempat yang paling selamat adalah kereta           kamu!bla..bla..bla

haha, suara aku agak kuat masa tu, sebab aku rasa jawapan tu mcm logik dan releven, yelah semua pon Allah yang ciptakan termasuklah hujan, ribut, petir,kilat, tsunami pon, ha! tsunami punye idea lah ni, masa kat Acheh kan, masjid je yang terselamat.



notepad:  rumah <----gila skema jawapan salah seorang budak2 nieh,tapi betul meyh, hujan-hujan duduk rumah la heaven rase, tidoq!

66 comments:

TeAqArH said...

logik2..^_^

Bob Merley said...

antara keta ngan mesjid. gua lagi rela lari masuk mesjid. hehehe. mana la tau ada tsunami lepas tuu kan?

fiq. said...

teAqArH: logic kan,,hasil idea aku tuh,ahaha

Bob: kan2, aku pon rasa mcm tu,,at least bila ada kat mesjid, malaikat doakan kita pe,,, =]

Bob Merley said...

kalo duk dlm kereta. then kilat menyambar, pastu datang lori. driver lori tu terkejut beruk. pastu langgar kereta. tak ke mati terkepit. ish3 betol x?

fiq. said...

kah2,,ade bener tu bob. tak mati kene sambor, mati kene kepit,duh3. patut aku usul kan ke Encik sam ritu

kotak bulat said...

lam kereta? jwpan masjid more better kot

fiq. said...

KB: dalam kereta sebenarnye lebih selamat kalau ikot fizik le,, hukhuk

che mat.com said...

hehe..pelik jugak kenapa kereta kan..

kalau ikut fizik..nape choose kereta..ce cite ce cite..hehe

p/s: owang tepeng ka?? laa..do area mana nie..haha..

fiq. said...

Che mat.com: ni bila kita ade kat luaq la, better stay kat lam keta daripada keluaq p masjid/umah,,, ...dari sefi fizik dia,,keta buat daripada metal kan (rangka dia) jadi charge2 yang bahaya akan serap kat metal -konduktor tu, kira lindung kita daripada charge2 tu la.. =] gituwww le kot, sya tak attention dulu kat kelas..kehkeh

fiq. said...

btw che mat.com, saya org tepeng dok belah kokdiang, eh, dok kat aulong (kokdiang plak)hakhak...tau ke?

Nurulee said...

sokong sokong. baik larik masuk mesjid, at least leh baca yasin, solat ke. :D

fiq. said...

Nurulee.: hehe, ade sebab ngape kereta,,hekhek

etuza said...

Hallo..cik adik.
Wah..cerita. Hehe kadang2 peristiwa semalam menjadi kenangan. Apapun masjid tempat ibadah..pasti kemanapun jika ingat Dia..selamat insyaallah hi ta'alah

fiq. said...

etuza: betul tu kan, kat masjid, paling selamat,hehe, boleh beat encik sam ni..haha

etuza said...

yup!...sokong sangat ngan adik ya..

fiq. said...

etuza thanks kerana menyokong =]]

aimie amalina said...

hahahaha
sume jwpn kat atas tu cool =)

fiq. said...

aimie: yeke semua?

fairuz said...

okbai. haha

fiq. said...

eeee,minah nii, tak hebes2 kbai dia,,,, hu..haru.haru.

Cik tikah said...

hehehe... masjid tuh betul ke x?

fiq. said...

cik tikah:sebenarnye betul je, tapi kalau kita ade kat luar rumah, mcm baru balik keje, better duk dalam kete je, sebab bahayalah kalau nak keluar kete dan masuk mana2 buildings...

SoLy SoLicious said...

la..logik ape, masjid kan kan~ :)

sharifahzakiah said...

kenapa dalam kete eh ? tp mmg pun kalau duk dlm kete mcm selamat jer. hehe

fiq. said...

Soly:logik, tapi ade jawapan yang lebih sepatutnye...

Sharifahzakiah: ha`ah, ade sebab, ce tgk komen2 kat atas =]

Luqeem™ said...

hahaha..sbnarnya smua btul2..klu nnk tmpat lg slamat alamatnya bwah tanah la..

Luqeem™ said...

hahaha..sbnarnya smua btul2..klu nnk tmpat lg slamat alamatnya bwah tanah la..

fiq. said...

Luqeem:tu namanya liang lahad lah tu, tak sempat korek dah kene sambo,,hahaha

Hana Foswana said...

hm,juz nak share sikit pe yg hana tau pasal petir ni~ :) yup,yg berlindung kt kenderaan tu mmg betul..tapi jgn sentuh besi knderaan tu..and kalau boleh bila dengar je bunyi guruh terus bentikan aktiviti luar, jgn tnggu petir baru nk terhegeh-hegeh cari tmpat berlindung..huu^^ kalau misal kata tak ada tmpat berlindung, kita duduk mencangkung n tutup telinga.. :)

fiq. said...

hana:yup, betul tu, jangan sentuh part metal tu,,,kalau sentuh,,dush,,

eh, tapi betul ke yang dudk mencangkung dan tutp telinge tu?

Hana Foswana said...

a'ah..btul..kalau kita in grup pulak, pastikan jarak antara kita 15 kaki n semua duduk mencangkung..mencangkuk ye, bukan menonggeng! hahaha :D

mr.dinie said...

rmah pon ok pe..bole tido terus kn..hee

fiq. said...

hana: ouh, gitu ek, thanks for the knowledge =] =]

fiq. said...

hana: ouh, gitu ek, thanks for the knowledge =] =]

fiq. said...

mr.dinie: haha, kalu ade kat umah siap boleh kubang bawak selimut arg! cakap banyak lagi, tido arg,,hahah

JIJI YU said...

kalo park kete dalammasjid takleh ke

fiq. said...

jiji yu:itu sebaik2 nye,,dauble,haha

H.J said...

dia tak nak terima la jawapan masjid tu..haha

caliph shuriken said...

sy suka awk tpikir nk bg jawapan masjid tu.. wlaupun en. Sam x stuju, hukk...

fiq. said...

H.j: tuleww, nak yg ilmiah sangat,,haha

Caliph:thanks,,,idea hasil lopongan dalam kelas..kah2

sergeant keroro said...

haha, kalau xde kete camne? :P

fiq. said...

SK: erk, tumpang, hahahah

-iXxOrE- said...

sokong jawapan masjid..hehehe..

kaizen said...

ujan2 dok atas katil tidoq!!! tarik selimot..

fiq. said...

Ixxore:yeay!anda menyokong saya tu =]
kaizen:agak dah, jawapan anda adalah rumah kan, hehe

missSenget said...

lagi pun skrg masjid da byk kan..ada kt mana-mana..


jwpn ko mmg best..!

LuN@_aiDi said...

jumpe mane-mane tempat leh berteduh, berteduh jer..hihihi

kat masjid lg besh^^

ArulchelseA said...

ermm btul jugak tu..

bunbun said...

ngape kereta??? ngape ngape?? hahaha

Abu Huzaifah said...

kalau kereta tkde? dah cnfirm2 pergi msjid... kalau jauh... mndi je hujan... nikmat tuhan :)

Wuming said...

Betul laa.. orang memang akan jawab ikut pengalaman....

Terbelog said...

masjid lagi tepat kot hehe

Far8 budak baik said...

hahahaha gelabah je kau kn..
ekekeke..takpe2 kau lawa wat macam tu mesti org sume gelak sweet kat kau kn..
hahaha =)
ku mcm kawan aku lahh..dan dan je..
spoting gile..haha

FYA PELANG! said...

haha. confident giler jwb. fya pn tsyum. haha. bagus cik fiq :)

Lea IsNaw! said...

kalo keta cmner?

Niena Pengembara Ilahi said...

urm leh tahan..

stuck said...

btoi btoi!! =D

Nizam Ijam said...

hahahahaa... :) klakar lak..

KimiCnoL said...

aku pilih rumah..boleh tidoq lena2..hahaha

Shahrul Izwan said...

kereta kalau kena sambar petir x terbakar ke nanti? hahaha :P

= d = said...

kalau xde kereta, macam mana pulak..
kene la cari masjid kn??
hehe..
:)

fiq. said...

miss senget : betul tu, tapi kalau kita ade lam kereta masa tu, better stay in. =]

Lun@: yerp, jangan berteduh bawah pokok udah le, nahas kang.. =]

Arul: betul kan...

bunbun: ada sebab nye, ce tgk kat comment atas, siap ade prof jawab =]

abu huzaifah:time tu, selawat istighfar le banyak2 kan..haha

Wuming: dan juga pemerhatian kan..

Terbelog : memang betol

Far8: aku buat mcm tu memang bertambah lawa, terus ader secret admired =P

Fya: confident harus ade kalaupon salah =]

Lea: kereta boleh, sebab bahagiaanya diperbuat daripada besi (rangka luar) , jadi org kat dalam selamat le..

Niena: hehehe

Stuck: betul..betul..betul..

Nizam ijam: hakhak

Cnol: betoi tu..sodap.

Shahrul Izwan: tak pernah dengaq lagi =}}

= d =: ha`ah or any buildings =]

bloghok said...

wachaaaaaaaaaaaaaa

fiq. said...

bloghok: bloghok muu

muhamadsufian89 said...

haha. kalau kat rumah atas katil la yg paling selamat camtu kan. hehe

fiq. said...

si kacak: ni dah kau main save je..kahkah