Friday, August 12, 2011

memang tak boleh dipisahkan:entry pre- Aidilfitri

Bismillahirahamanirrahim
Assalamualaikum semua >-*

Dua tiga hari ni, blog aku tak bermasa hadapan.
WW dan ST je yang boleh. Tak pelah, lepas habis terawih tadi baru la nak rileks mind sikit sambil tulis-tulis entry. Tadi mak aku cari tuala buruk, dia kata dia nak mengelap. Aku ingat dia nak mengelap dulang (nak buat biskut raya), rupanya tidak. kecewa. aku rasa macam tak sabar-sabar pulak nak mulakan operasi menerap biskut dan mengacukan sarang semut dalam sarangnya. Tapi it takes time kot, since mama pon tak berapa sihat.

yeay, ceritanya biskut sarang semut memang tak boleh dipisahkan dengan Aidilfiti.Anugerah yang pernah biskut sarang semut dapat adalah:

-biskut pertama yang jadi feveret kami 5 adik beradik semenjak lahir 
-biskut pertama yang menjadi pembukaan kepada biskut-biskut lain bila nak start buat    
 biskut raya
-biskut yang mula-mula akan habis dulu
-biskut yang terpaksa disorokkan bawah katil oleh mama (takut raya tinggal rumah sarang je,semut entah kemana )

Walaupon mama dah pandai buat biskut mewah macam biskut almond landon, biskut kacukan omputih tu, biskut sarang semut masih tak dilupakan.Modah dah la sikit je, perasa vanilla je,tenaga pon sikit je guna sebab tak payah nak celup-celup, uli letak badam dalam isi perut tepung, hanya campak-campak chocolate rice (karakter sebagai semut) atas sarang. then,siap!! hehe

Tapi hakikatnya hari ini, bila dah beso panjang, mama kata, biskut Sarang semut dia jarang-jarang habis, kalau letak hidang pon tak de sape yang nak usik.lol. sedih la.wuwuwuwu..bezakan budak-budak dengan budak-budak yang dah besar?

26 comments:

WAHIDA ALIAS said...

tak sabar pulak rasenye nk raye..weeee

fiq. said...

wahida: tahu,,sape sabar ka?hahaha

aimie amalina said...

kami cinta kueh2 klasik!hehehe

Bob Merley said...

bila da besar, rindu plak raye tme budak2 dulu

fiq. said...

aimie:kuih klasik cmno?
bob: tahu tak pe, tapi setakat rindu je lah kan,,nak ngadap dah kurang minta,huhu

ILA HonEyBuNNy said...

ya..kenapa eh..kalau zaman budak2 dulu mesti makan banyak kueh..

dah besar macam xnak sangat...ehhe...biskot almond london sedappp..ehhe

Luqeem™ said...

yup betul, bila dah besar, makanan yg dulu2 suka semua dah jadi bosan,,mungkin sebab dah selalu makan kot..

Lea IsNaw! said...

nanti pos eh kueh sarang semut tu

hehe

fiq. said...

ila: kegemaran dan beralih, biskut2 tak main la,,haha

luqeem: tu arg pasal, sekarang dah besar bo layan

Lea: baik lah (baik sangat)

JIJI YU said...

aku makan kueh bahulu je

fiq. said...

jiji : yeke?ala, itu je kau boleh terima?haha

petuapakar said...

yum yum, biskut sarang semut. Favourite pakar dulu.....Tp makan tu kena sekali ngap. kalo tak kang rumah yg jadik sarang semut....hik3

fiq. said...

petuapakar: ha`ah la,,rumah kang jadi sarang gergasi,hak2

fairuz said...

aku suke biskut cornflakes. kbai

fiq. said...

fairuz:kbai =]

Faidhatul Arfah said...

wahh , tetiba rase tak sabar nk raye hehe :)

CikMiMiey said...

fuhh .. kembo suke bab2 terap biskut raye nih . haha

kembo tgok sini ye ..

http://cahayakeharumanku.blogspot.com/2011/08/kad-raya-duit-raya-fairus-ibrahim.html

KimiCnoL said...

tak minat sngt kuih2 nie..tapi kalau pergi rumah orang ada gula2 or choc cmfrm sy habiskn..haha
kenape perempuan suka menaruh harapan??

Ungu Violet said...

wat beskot raya siang2 nih...rasa nk makan jer...xleh thn ngan dia punye aroma...huhu

tu dlu lah mase kecik2...skang nih beskot ready made jek...huhu

WuMing said...

Kadang-kadang biskut moden ni bila makan banyak-banyak jadi muat...

Biskut sarang semut dengan biskut sarang tebuan tu sasa ker?

Siti Arfah said...

Em mmg beza sgt2. Citarasa dh rsa lain bla smakin mmbesar. huhu

Pak Pis said...

kueh sarang semut ...waaaaa...bestnye time dah masuk kat mulut pastu meresai kesedapannye....adusss..

fiq. said...

Faidhatul; same lah kite =]

fiq. said...

CM: ceh, buat bisness la kembo, pe lagi,masyukk..

kimicnol: biase lah tu, hak org memang nak,,hahah

fiq. said...

ungu violet:betul, betul, tepung + telur mentah pon sodap..

fiq. said...

Wuming:betul, tepung tu, memang muak..

Siti Arfah:betul2... dah besar semua tak nak, memilih kan..

Pak pis;kan2, rasa vanilla je pon =]