Friday, August 5, 2011

Facebook kita selepas kita mati

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

Selain daripada FB, blog pun sama, tak kiralah Twitter ke, skype atau myspace asalkan laman-laman sesawang a.k.a social networking ni ada akaun atas nama kita.

Dua tahun yang lepas (sejak korang pandai join friendster), Kalau kita perasan, step pertama selepas register akaun, mesti upload gambar untuk dijadikan profile picture. Sesetengah orang gila excited nak upload gambar memandangkan kat my documents dia ada empat ploh empat folder gambar muka dia sahaja. Lebih-lebih lagi kalau yang ada DSLR canggih tu, lagi lah excited. Sayang seribu kali sayang, kalau dia memilih gambar terdedah sana sini atau gambar tidak sempurna penutupan aurat sebagai gambar pilihan untuk di uploadkan. Apa akan jadi kalau dia mati nanti? waktu hidup lagi dosa dah running tau..


Semua orang tahu, malaikat maut mengintai kita 70 kali sehari, kalau ikut pilihan malaikat tu untuk gelapkan mata kita, bila-bila masa pun kita boleh mati. haish ==' (seram tau citer pasal mati ni), JADI , dah bersediakah kita? dah deactivated account fb/blog/twitter/skype/myspace? sebaik-baiknya peliharalah album-album dan wall fb kita. sapa je yang tahu password kita?kita sorang je yang tahu.(kebanyakannya)

Bila kita dah mati nanti, ramai yang akan ke profile kita untuk menatap muka kita yang dah kembali ke rahmatullah, apakah saham yang akan dilaburkan kepada kita dalam kubur? ada dua jenis saham je:

a) gambar tak sempurna penutupan aurat, status caci maki dan fitnah, video sharing lucah/fitnah dan posting game yang lagha (macam sekarang yang duk aku buat, tapi dah lama tak main)---- korang rasa? mestilah dosa berpanjangan, semua orang duk tengok aurat yang haram bagi orang lain (orang ajnabi) tengok.

b) Gambar bukan milik korang/gambar sempurna penutupan aurat, status nasihat, video ceramah dari Ustaz Azhar Idrus, zikir dan sebagainya---- inilah peninggalan yang terus-terusan bagi korang pahala sebab berfaedah bagi orang  lain.

notepad: Samalah macam blog pon, entry tu takpayah nak maki-maki orang lain sangat, nak tunjuk gambar cute miut (mulut angsa/itik/ikan keli) ke...  CArilah pahala mengikut peredaran zaman. kalau zaman canggih, kaedah pun boleh canggih.

15 comments:

Chempaka Sari said...

saya setuju..kalau nak perkongsian lebih lagi buleh pergi ke web ustaz zaharudin..tajuk artikel wanita dan facebook...

fiq. said...

chempaka sari: thanks2.... =]

Cik Eka said...

dulu memang kemaruk nak up gambar....

tapi sekarang dah tak lagi.....

tapi setuju sangat dengan semua ni..dulu kita leka....

selamat berpuasa awak.. ;)

Etong said...

betul la..etong pun pernah tepikir..dengan2 blog sekali..then etong bgtau adik etong password etong semua..kalau ada apa2 jd, adk tolong delete fb n semua2 ni..hehehe

Izzul Amir said...

yess betul betul ^^

fiq. said...

cik eka;asalkan pernah sedar dr leka,,bagus le

Etong:haah, pas ni kene bagitau semua family la kan password =]

izzul amir:aikkk, betul je =]

Cik Sara said...

Terima kasih atas perkongsian ini.. Kdang2x tak sedar dah terlagha jauh sangat..

=)

sLpmEpLz™ said...

skali jalan je kita pun huhu.. *insap 2minit

aziyati saidin said...

syukran ats peringtn ;)

fiq. said...

cik saraa:sama-sama

sLpmEpLz: 2 menet je?huhuhuh
aziyati;okay =]

syrupmasin said...

thanx share nih..dah la ta nk upload gmbar..takott..ta pasal2 tambah dose kan..ermm :)

fiq. said...

syrup:deactivated je, bukak google+ hahah, motip ?

syafiqakarim said...

naseb tak letak gambar dlm fb.blog
pon kuranggg sgt.

fiq. said...

syafiqakarim:bagus le gitu.....

Terbelog said...

sensitif topik ni :)