Thursday, August 11, 2011

Live in motherland


Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

fenomena hari ini: kisah pertembungan Aidilfitri dan sambutan kemerdekaan


*semua orang dah tak sabar nak beraya?
*tak sabar nak balik kampung,
*tak sabar nak gantung lampu lip-lap kat tangga rumah supaya raya tu kelihatan meriah bagai nak rak.
*Lagu raya, 10hari puasa dah dinyanyikan.
*Baju raya, kuih raya, shawl raya, kasut raya serba serbi lengkap (memang tak pernah miss pun)


But then,


*Aku belum dengar orang cakap "eh dah bulan ogos le, tak sabarnye nak merdeka.." (patriotik,aku salute) 
*pun jarang dengar orang cakap "aku tak sabar nak p stadium nak jerit panggung, 'merdeka!' tujuh kali"
*Lagilah kalau nak kibarkan bendera Melaysia kat depan rumah atau kereta. Kalau dapat free bendera pon belum tentu nak pasang.
*Lagu merdeka? bertuahlah nak nyanyikan.. 


sedangkan,


Raya dan merdeka pada hari yang sama kan?
Kenapa boleh jadi mcm ni?mana semangat kemerdekaan ni...?


jadi nampaknya, Merdeka vs Raya = Raya menang!


Ceh, cakap orang , engkau sebelum pose dah wordless wednesday kan biskut raya dan ketupat palas! huhuhu

dan, oleh sebab itulah aku nak memeriahkan blog aku ni sikit dengan semangat merdeka yang ke 54tahun. yeay! Header baru, mula-mula aku buat combine, tapi biarlah,nanti raya buat besar-besaran punya header (muahahaha) mula-mula juga aku ingat nak pasang lagu merdeka atau lagu tanggal 31 Ogos, tapi nanti orang tak suka masuk sini pulak sebab lagu merdeka kan semangat-semangat (ada plak yang tanjat kang), 

Tak nafikanlah weh, kalau raya memang akan meriah berbanding dengan apa-apa perayaan kat Malaysia ni,aku ingat masa Deepavali dekat-dekat dengan raya tahun lepas. Jarak Deepavali 2/3 hari sebelum Aidilfitri. Ini interaksi antara aku dan seorang kawan.


Aku: kesianlah kat kaum India, Deepavali dua hari sebelum raya puasa...
kawan: eh, kenapa pulak ko kesian?
Aku: Yelah, alamatnye movie hindustan tak banyak le keluar kat tv, sehari je lepas tu raya keluar flem-flem melayu,,,muahahahha
Kawan: eleh, ingat diorang kesah? diorang tgk teaterlah!

notepad: raya-raya jugak, sejarah jangan dilupakan.Merdeka-merdeka juga, jangan buat maksiat pulak.








38 comments:

shafmechy said...

raya lebih meriah =P

fiq. said...

shaf:kate dah,,haha

My MiRa said...

hye...slam kenal dear..singgah sini bace entry awak..hehehe

SyuE said...

raya lagi syok. hihi.. kebetulan kn nk same dgn merdeka thn ni. maka, merdeka kene akur dgn kemenagan raya. kiki..

Pak Pis said...

Sambutan raya lebih best dari merdeka...huhuhu...

Walaupon saya tidak menunjukkan dengan lebih jelas berkenaan hari kemerdekaan kita, tapi penuh di hati ini gumbira bila mengenangkan negara kita ni merdeka

fiq. said...

Syue: dah tahu dah,haha

Pak Apis: bagus le mcm tu, merdeka pon hari kemenangan kan..

KimiCnoL said...

dah besar2 tak semangat dah nak sambut merdeka..dulu time sekolah kene paksa pergi perarakan..haha
disebalik rusuhan london?

fiq. said...

kene palse ek? sian le,,haha

#JH said...

; Merdeka, merdeka. hihi.

aimie amalina said...

yay!merdeka2..raye2..heeeee =)

Nizam Ijam said...

harap malam merdeka tahun ni xsama mcm sebelum nie..

muhamadsufian89 said...

ada jugak semangat kemerdekaan. sekarang pakai DP facebook gambar bendera Malaysia kat belakang. :)

anamizu said...

cik ana punye DP fesbuk pon merdeka :)

CikMiMiey said...

huhuuu ... merdeka dan raya . dua2 hari kemenangan bagi kita !! yeahhhh !

ïêmå å¢klê§ said...

bese la menteri pun nak balik kampung gak...
huhu

Cik tikah said...

x nak merdeka. nak raya. haha...

fiq. said...

#JH:dan2 semangat,hhaha
Aimie:bagus,,adil,haha
Nizam: harap2 camtulah,,
Encik kacak: lama tak jumpe, oh ye...ko memang nampak patriotik.
Anamizu: oraite,sambut merdeka dulu lah ni eyh...
CM: Betul2...
Iema: haha, menteri tak naik bas je kan..
Cik tikah: agak dah.. =P

muhamadsufian89 said...

haha. terpaksa komen balik sebab cakap aku nampak patriotik. mekasih2. hehe

cik bulan said...

sejarah jgn dilupakan??..

pergh...dah macam a samad saidah dah tuan blog ni..hahahaha

WuMing said...

Wuming dah letak Fiq dalam Blog list dah..

Sebenarnya orang dalam Blog list tu untung..

Tapi WuMing lagi untung... Sebab mereka adalah terbaeekkkk...

Bak pepatah berkata.. Seluas-luas taman.. Tak akan ada seri tanpa Bunga..

He..he..he.....

Mr.Thinker@Ali said...

notepad tu perlu diperbesarkan supaya orang nampak. haha. raya? i choose raya. :)

kiera'sakura said...

btol tue setuju.. merdeka merdeka jugak.. jgn pulak gatai nk buat maksiat...

Pn. Sheila said...

bulan ogos tahn ni mmg sangat meriah...

aidilfitri + merdeka day = fitrika day.... hehehe.... gurau jer

jom join sini...

http://putributterflypunyablog.blogspot.com/2011/08/segmen-memori-kali-pertama-sambut-hari_10.html?showComment=1313029328240#c7832107468957528503

Lea IsNaw! said...

eh eh ni bulan merdeka eh?
terlupa sudah..hehe

Princess Feyqa said...

honestly said lah kan fyqa lupe taw nak merdeka dah sbb sibuk kt raya hahaha hmm teruk fyqa ni kan :(

sLpmEpLz™ said...

baju raya kaler bndera mlysia ;p

Abu Huzaifah said...

ya... merdeka aidilfitri.. hehe :)

EZAN IDMA said...

hahah tu la terlupe pasl merdeka sambut puasa punye pasl :p

Hans said...

merdeka raya
tu la pasal
minta2 maksiat berkurang la sempena raya + merdeka nanti

fiq. said...

si kacak tgk dp blogger kau pon tahu,,,berbajumelayu,,wah2

cik bulan: aneh?hehehhe

Wuming: tersipu2 baca komen wuming ni, pandai berkata-kata..

Mr.Thinker@Ali: yeke? baik2..bagi perbesaqkan annti...

Kiera: yang buat maksiat tu konpem gatai..

Pn.Sheila: fitrika? haha,,new idea, dulu deeparaya..hehe

Lea: dah kata dah, tu le sebuk nganyam ketopat ,,haha

Feyqa: jangan cakap diri anda teruk, (ok je! ) haha

sLpEpLZ: Fitrika kan,, baju raya pon kene ade kombinasi merdeka gak kan..

Abu huzaifah: Fitrika bak kate pn sheila..hehe

Ezan Idma: ye lah puase dan raya kan banyak persiapan, so, sedikit sebanyak memang akan terlupa lah kat merdeka..

Hans: betul.betul.betul.dah puase2, setan pon tak de, wat maksiat lagi tatau le..

JIJI YU said...

meriha gaban ghaye thun ni

fiq. said...

raya always meriah jiji..hehe

Iffah Afeefah said...

ermmmmm tapi kan...merdeka tu negara raye tu agama

harusla agama di dulukn

♥ adlin roshaida ♥ said...

damn agreeeeeeee :)

Luqeem™ said...

raya smnggu, merdeka sehari..sbb tu raya menang..hehe

Wanie said...

selalu kalau merdeka xde sambutan pun..perlu ke sambut?huhu..sambut dalam hati je la ye..hihi

fiq. said...

wanie:boleh jugak gitu..

kemey said...

aq nengok xbyk kete yg ade jalur gemikang thn nie..