Saturday, July 30, 2011

SEGMEN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN BERSAMA ADIN !


Assalamualaikum
Bismillahirahmanirrahim

Ok, segmen kembali, malam ni nak try Segmen best sempena bulan Ramadhan anjuran AdinLala (hehe, itu link supaya anda semua boleh klik untuk jumpa dengan dia secara face to face- no charge needed...).Senang banget segmen ni, tak perlu nak bayar wang penyertaan ke, nak kena berlari cari dan geledah blog orang lain ke atau tak payah kelam kabut sekodeng cheakpoint atau kumpul merit. Cuma jawab soalan senang-senang je! kalau tak percaya, jomlah!

Ni soalan dan jawapan:

a) Target puasa korang berapa hari?

target?hurm, kalau nak ikutkan, memang lah target penuh, 30 hari, tapi..tapi...tapi.....
Argh! nak penuh jugak!
wah, ni macam soalan-soalan untuk bebudak kecik ni, yang dah beso panjang tu sila jangan jawab macam budak-budak umur 1-6 tahun ok!


 b) Fevret makanan ketika berbuka.

Yang ni soalan paling bestlah! Selalu aku akan ke pasar ramadhan atau kedai-kedai tepi jalan untuk beli kuih (terutamannya). yang paling kerap beli adalah : kuih tepung pelita dan murtabak. Puasa tahun ni aku nak cari kuih tako plak. Tapi kuih-kuih jugak, lagi best kalau dapat makan bubur lambuk masjid, memang terbaik lah! Boleh aku tambah? Minuman feveret untuk berbuka: air tebu & air cincau.hehe 

c) Kata-kata semangat untuk Blogger yang berpuasa ( kalau korang nak letak )

Sambil-sambil puasa, boleh tambah amalan. Cari pahala banyak-banyak, cari malam lailatul qadar pendek kata, cari keberkatan Allah. Bak kata pepatah songsang, sambil tenggelam, minum air. 

thanks!

11 comments:

Dalila Diela said...

setuju2..kalau boleh nak jer puasa penuh kan?
wah..saya juga suka murtabak..:)

bumbleB said...

jgn menyelam smbil minum air time bln pose, batal pose nnt ;p

fiq. said...

Dalila: samelah kite, selamat berpose =]

fiq. said...

BumbleB: haha, sambil tenggelam minum air la..

Eddy Dce said...

kuih tepung pelita ngan murtabak memang best...jgn menyelam nanti terminum air pulak...huhu.... :)

Ana Aishah said...

miahaha. air tebu jugak pilihan hati ye. hurm duk bujang di KL nun membosankan, so nafsu makan automatik merudum. itu yg mkn roti john pn dh cukup. kih3 ~

L-mi Redzz said...

hahahaha...aq suka dgn pepatah songsang 2...hak3... hurmm, bubuh lambok masjid mmg terbaikkk!! amek free... hu3

AIEN NOT ALIEN said...

singgah sini...wah murtabak..hihi..

lupa nak masukkan dalam list jalan2 cari makan saya...hihi..

salam ramadhan.

DATEN SRI WAWA LALOLA said...

SELAMAT BERPUASE !!!!!!

sakura_sue said...

argghh.murtabak.best gila!

mR.bUnY said...

prghhh..bru td mkn murtabak gak....nikmat oooo....