Sunday, July 17, 2011

Isnin yang memalaskan

Assalamualaikum

Tara,,, kini kembali dengan entry terbaru selepas menyibukkan blog dengan aktiviti bersegmen. Biasalah tak ada idea. Tak ada aktiviti kat luar, jadi, otak pon tak berkembang.  Esok hari Isnin, murid-murid kembali ke sekolah selepas dua hari bercuti (cem bisa). Lagi setengah bulan je nak puasa, makin mengeliatlah bebudak sekolah nanti ye! Kalau adik aku tu, tak puasa, hari-hari pun tak nak pergi sekolah. Lain benar dengan aku yang semangat sungguh pergi ke sekolah (Tapi zaman sekolah dah melabuhkan tirainya). Tapi kadang-kadang malas jugak + jeles pada orang yang dah habis sekolah. 


Aku teringat beberapa monolog dalam diri aku bila pagi-pagi bersiap ke sekolah.


Dalam bilik air (Masa Mandi)

"Hadui, bestnye kalau lepas mandi ni dapat tidor, mesti syiok sejuk-sejuk dapat balut dengan selimut. Nak-nak balut dengan comforter. Takpe, tunggu hari sabtu lah! Nanti bangun awal lepas tu tidur boleh."

Dalam sibuk-sibuk cari cetokin putih untuk di pakai ke sekolah.

Ternampak kakak aku yang sedang tidur nyenyak atas katil (masa cuti sem u), 
"huhu, sangat jeles!!!!!!!!!! Grrrrrrrr,, tunggulah aku habis belajar!"



kadang-kadang aku malas g sekolah, sama jugak dengan budak-budak yang lain, hurm, mana salahnya? kurang misi dan visi dalam diri ke? Atau kurang guru hensem (yelah! guru lelaki dah kurang kan). Tapi kalau pergi sekolah dengan semangat, mesti berkobar-kobar (mcm ayat seerti je) kerja rumah pun siap kat sekolah. Ha, kenangan, kenangan.


  

18 comments:

aimie amalina said...

x maw g sekolah jadik antu ye.hehehehe..=p

SyazwanSarawak said...

monday blues letteww. hikhik



Mari Join: Peraduan Advertorial MyNewsHub

fiq. said...

aimie: iye, hantu tapayah p sekolah.

syazwan:bukan saya ek,,,, budak2 sekolah

deqyalalink in-situ said...

hehehe monday blues sangat :) sama la kite .. :p

fiq. said...

deqya: sangat, tapi sy cuti, jadi monday honeymoon,, hari2 pom...

shafmechy said...

bila lepas sekolah memang akan teringat balik zaman sekolah..hehe

Truely Aimie Diyanna Benignant said...

haha zaman sekolah terhebad <3

btw,
boleh aimie mntak tlg untuk komen entry ni x? http://imedianna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

GA ni memerlukan komen terbanyak utk jadi pemenang. So, tlgla bantu saya :) tq sgt2

msredcheesecake said...

cik fiq,
setiap pagi bangun nak gi sekolah hati sering barkata...bila la nak habis sekolah.bila dah habis sekolah, tetap tak leh bangun lambat...hheee...

jika berminat jemput join segmen, tengs yea...

http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/07/segmen-msred-my-favorite-photo-and-why.html

WuMing said...

Dulu masa sekolah WuMing tak malas... Skarang masa kerja saja malas sikit...

MisS HoNeY said...

haha..masa keja pown dok mnolog cm gi tu lagik..hehe

fiq. said...

shaf: mestilah, ,,, seronok waktu sekolah dulu, belum mumayis :P

Aimie: agaklah =.=

msred: bangun lambat memang tak boleh la lepas habis sek pon kan,,,, pas belajar, belajar, pas belajar belajar lagi, pas belajar keje plak :D

Wuming: kalo mcm tu, belajar teruslah, hahaha, bagus jugak awak yer, minat menimba ilmu

honey: Ni tengah buat persediaan untuk menempuh hari pekerjaan supaya nanti sntiasa berminat dengan kerja. :D

azam said...

sekolah sepenuh hati...bila dah besar menyesal tak sudah dik oii....
dah tak berguna lagi...hehehe

salam singgah kenalan.....follow² jika sudi

fiq. said...

cik azam:itulah, sila pesan untuk kanak2 sekarang ni :D

yarn liyarnalin said...

rindu sekolah . karak pon boleh -.-

Niena Pengembara Ilahi said...

rindu ngan zaman skolah, msa skolah dlu takmo gi skolah :)

fiq. said...

yarn: rindu ek? ni mesti jenis tak suke p sekolah juge ek? bukan lah tak suke,,malas kan2....

niena: Rindukan, kalo rindu, recall2 le

Alexandriana Alia said...

macam akak dulu ler, sedap tdo time cuti sem, adik2 kemain jeles kena bangun pagi pegi skolah

fiq. said...

A.Alia : hehe, yg tu best, org yg jeles kt kita.....haha