Tuesday, July 26, 2011

ISU PENGHARAMAN PEMAKAIAN TUDUNG DI IPTA & IPTS

Baca dengan lafas Bismillahirahmanirahim


Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di Malaysia. Ahli-ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di IPTA dan IPTS di Malaysia ini berikutan dengan faktor-faktor kesihatan. Ini kerana pelajar-pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini. Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yang kurang dan menyebabkan kepala yang melindungi otak akan menjadi kurang
segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yang tidak memakai tudung. Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ini sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yang sekiranya tidak diteliti tidak akan nampak.

Adakah kerajaan Malaysia takut akan hal ini. Yang dulu begitu marah terhadap Singapura yang memberhentikan 2 orang murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah. Ape susah jadi dengan isu ini diam begitu sahaja. Sekarang ape sudah jadi paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih. Sekarang Malaysia sanggup mengHARAMkan pemakaian tudung pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa-apa dengan isu ini. Ini kerana semuanya terletak di tangan menteri-menteri di Malaysia. Bagaimana pula dengan Pak Lah yang selalu menjadi Imam di masjid-masjid, adakah beliau juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini. Jadi bagaimana seorang Imam boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.

Bagi pihak Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). International Islamic University Malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi. Universiti ini dahulu yang mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasan universiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja mengapa MALAYSIA sekarang ini. MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama Islam. Kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di Malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita Islam wajib memakai tudung.

Isu ini sengaja tidak digembar-gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun apa-apa reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. Adakah Malaysia sudah lemah..

Pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah. Pihak menteri juga telah
menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah:-
1)TUDUNG SAJI;
2)TUDUNG PERIUK;
3)TUDUNG TERMOS;
4)TUDUNG CAT;
dan berbagai-bagai jenis TUDUNG BOTOL yang selalu menjadi permainan murid sekolah masih di dalam pemerhatian.


30 comments:

mizzkechique said...

Grrrrrrrr....

the fik's said...

arghhhhhhhhhhhh!!!! tension!!!!! hahaha!!

Cik Ct said...

peerrgghh!! aq terkena.. muahahax!
wakenabeb!!

KimiCnoL said...

cis..hahaha

imsak tue ape??

nurr f@!sha f@t!h@h said...

semangat ummi baca...ngok ngek toi lah...adoiii terkena suda...ting..tong...best3 entry

fiey said...

baru nak komen "MENTERI MANE YANG BANGANG SANGAT NIH" hahaha..

tak dapat bayangkan cam ne bebudak u aku jike tudung diharamkan..tak kan pegi kelas quran sunah nak bace quran kepale telanjang plak kan..huhuhu
dengan harapan menteri2 msia nih masih tidak bangang cm kat sesetengah negare lah kan..

fiq. said...

semua: maaf..maaf..perkara itulah terjadi pada saya,

mula2 dapat baca dengan curiousnye...
tengok2.... =D haha...

Najah SHakiLa said...

$*8&%5
heheehe..:)

fiq. said...

hehehe

.izzati liyana. said...

weh.igtkn serius. agak kesengalan ye disini. haha.

sakura_sue said...

hahaha baru rase nk bom je blog ni td, rupenye trik belake! grrr
pekena teh tarik jap.

fiq. said...

.izzati liyana. & Sakura_sue:
haha,, LAWAK HARI SELASA (HURM....)

sakura_sue said...

alahai gurau jep. ;)

fiq. said...

sakura_sue,eh eh, yelah,,hahaha

msredcheesecake said...

fiq.segmen mr ben tu part mana yang tak faham? cuba tengok contoh kat blog peserta kat ruang komen sini...

http://www.benashaari.com/2011/07/segmen-sapa-nak-join-bloglist-aku.html

Santri T.P.I.N.I said...

terima kasih shaf...jasa mu dikenang!!

Syafiqa said...

Terkena sudah, haha best2 yup org taiping gak :D n 12 April? Same with my sis

fiq. said...

Santri: terima kasih kawan

Syafiqa: yeke? hehe, nak kenai2

cik mun said...

hahahaah..ingatkan betul dah tadi..
terkejut den...

fiq. said...

cik mun:terkejut ke?huhuhu

iejjah said...

cis terkena...hahaha

cik tikah said...

erkk? hehehe...

fiq. said...

iejjah: haha,jangan marah ye adek comei

Cik tikah: haha, jangan mara

qlah said...

salam .

=_='

*ok , the lesson is , read the story until the end before judge .

* am i right ? hehe .

fiq. said...

qlah: yer, betul tu, ni juga trick untuk tengok sama ada reader betul2 baca apa yang kita nak sampaikan, bukan sekadar nak tagi TRAFFIC, (kan2, blogger), haha,jangan risau, anda antara reader yang baik

shishi.. said...

to find the true reader ka?

fiq. said...

shishi: not at all, tak penting pun kan =D

fAr0T said...

adoiaiii

fiq. said...

hahahaha, lawak hari jumaat (KAN?)

Siti Farah said...

baru baca... tp... GRRRRRR!!!!! jgak!!! ceit!!! ahahaha