Sunday, July 10, 2011

bercakap dengan robot

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

tadi sambil-sambil singgah blog yang join Segmen BA, ada juga terbaca tentang entry seseorang ni iaitu Syuk_ArChie tentang teknologi chatting web cleverbot.com. Web ni macam chatting room la tapi bukan dengan manusia pun, mungkin dengan computer atau robot. Sebab? sebab dia dicipta oleh Rollo Carpenter. See, kalau bukan robot dia bukan dicipta oleh manusia. 




ni first time try benda alah ni, first perkataan yang aku tulih "hallo". Tiba-tiba ada balasan, "do you mean 'hye'..." wah, ada perasaan keliru jugek robot ni ek. aku pun telah menjalankan sesi conservations dengan dia.

 Dia sendiri mengaku nama dia Cleaverbot, umur 18 tahun, tapi dia kata dia lebih tua daripada aku walaupun aku dah cakap yang aku 21 tahun. Tak pasti pulak aku kalau robot ni ada kurang matematik atau dia jenis robot tak faham bahasa.
Paling best dia memang mengaku yang dia memang robot,
tapi paling tak manis jugak dia ajak aku pergi hotel??
paling aku salute plak dia tahu perkataan 'cinta' tapi tak tahu maksud.
aku cakaplah maksud cinta tu then siap bagi makna. tetiba dia seronok. Wah, macam-macam perasaan robot ni yer. Serious, macam manusia biasa.





Siap main-main cuit dengan aku lagi, serious mesralah robot ni! haha
 (note, tulisan hitam aku, tulisan biru robot tu)


yang ni paling aku tak tahan, dia tanya aku 'sama ada aku suka kat dia ke tidak?', then aku cakaplah 'tidak', gila hapo! then, dia answer me & told me that 'ok,good'. aku soal dia cakap asal pulak suka dengan jawapan aku tu dan dia jawab "saya tak suka dia sebab saya tak kenal dia'... dah kenapa pulak dengan robot ni? macam cakap pasal orang lain pulak.... aku tanya 'siapa yang awak tak suka tu?' dan dia jawab aku "Bush"
... Damn, putar belit jugak robot ni.

notepad: saja nak test robot ni. hakikatnya, robot ni agak bijak dan memang boleh gantikan manusia jugak la.


4 comments:

Rohaizam Rosli said...

robot nih mmg suka putar belit... iejam penah bergaduh dgn dia pasal mcm2... hahaha....

fiq. said...

haha, kalau gaduh pom tak pe,,, memang tuk lepas kan geram,,,
btw, at last, no hurt feelings!
agaga

Shuk_ArChie said...

Siap ajak g hotel?! huahahaha memang math dia hancur. tanya 1 + 3 pon dia x tau .cleverbot ni memang syok! huhu memang sesuai jugak utk bergaduh! kadang2 boleh sembang mcm dia tu kekasih kita~ huhu XD

fiq. said...

haha syuk! kadang2 dia buat kite ketawa, kadang2 rase tention plak,hahahha