Monday, July 25, 2011

Pengalaman di Sarawak

Assalamualaikum
saya nak share satu pengalaman, so, saya post entry ini.
Ape pengalamannya, seperti yang dah tertulis kat title atas.
terang2an saya ke Sarawak..
Pe tujuan gi sarawak ni?
saje2 nak usha2 n + pengalaman kat Sekolah kakakkuh yang jaoh berada di dalam Pendalaman.
Tak ingat dah bila tarikh nya,
kami pergi berempat, saya, kakak, mama n seorang abang.
tapi tyme tuh semester break, dalam bulan 5 kot...ow...yang cuti 3 bulan tuh.

Sangat effy :)
thankx to Kakakkuh, Nur Shafini Nordin
kerana menaja segala perbelanjaan termasuklah
beli flight (tiket dowh) kalo beli flight boleh la join venture ngan empunya MAS airlines and AirAsia gaks..
begitu jugak dgn belanja2 kat sane= makan+cenderahati+bot & pelbagai lagi.

Kami bertolak dari tpg ke Kuala Lumpur dengan naik bas!
hah.
nape naik bas, sebab nnti tak taw nak park kat mane bile sume dah g sarawak.




Perjalanan saya dan keluarga dari Taiping ke KL
esoknye kami baru bertolak dari KL ke Bintulu, Sarawak.


Tara,,,sampai sude kat Bintulu!
Wah, tempat baru....
MALAM PERTAMA (hehe) kami ke pasar malam berdekatan.
Apa yang dibeli ek?lupe...
nak carik nasi lemak sedap yang selalu kakak saya cakap dalam telefon, tapi kami tak de reseki malam tu...
nasi lemak sedap abis sudeh.
So, kami belilah bende alah lain memandangkan perut sudah berbunyi mintak di isi.

Ini pulak gambar sebelum naik van di Bandar Bintulu untuk ke Pekan Tatau.
Dari Bintulu mengambil masa hampir dua jam.
Sangat penat memandangkan cuaca Panas dan jalan ke Tatau sangatla teruk.
BerLObang2.
Haishhh...
Bandar Bintulu besar tapi pembangunan besa2 jerp.
Kami berkesempatan untuk tinjau2 ke Tamu Bintulu, Benteng, kedai cenderamata, Pub Kitai (hehehe...luar sajew!...) dan most important CIMB and MAYBANK.
huh!..Duit seperti AIR



sambil jalan sambil toleh.
Hak tempatan


hah! ade bran?
sebelum naik bot kecik ni.
kami perlu naik sebuah bot ekspres dari Pekan Tatau ke Kem Melanau.
Dari Kem Melanau, naik pulak bot kecik seperti dia atas.
Kenape?
sebab sungai ini hanya boleh masuk dengan hanya bot kecik.
Mungkin kurang kedalamannya.
tapi tetap luas aku rase.

nak taw ape rase ?
Sangat Best.Walaupun mama saya berasa Lenguh2 (sebab 2-3 jam kena bersila saja ) + berasa cuak sebab takut kalo ader ape2 yang timbul.
Paham2 je la sg sarawak.

Tapi saya?
sangat heppy
kalo xde sesi ni, memang xbest n menarik .5 bintang!
SYIIIIIIIIIIOOOOOOOOOO!

WIHUUUUUUUUUUUUUUU

Lalalalalaala......sapai juge...
xsangka selamat..hahahaha
Alhamdulillah...
sampai jugak kat sekolah kakak saya yang selama ni sy tgk dari dalam gambar je...

inilah dia SK Nanga Penyarai, Sg Kakus, Tatau, Bintulu, Sarawak.




Jiran sebelah umah yang ciut+miut
Pasang & Dara (joanna)


Jalan2 kat sekitar sekolah
100% kayu dan dibina sendiri oleh ibu bapa pelajar2 sekolah ini
pada suata masa dahulu.


Sesi membersihkan badan.
Kalo students memang gini, pakat terjun ramai2 dan hanya dipantau oleh PPM.
Kami pon mandi air sungai gak, tapi tak de la terjun sungai.
Mandi kat bilik air lagi.
Kat sekolah ni ada 2 sungai. Dan sungai yang diorang mandi ni, ada buaya, tapi buaya ni tak keluar.
Usha dari jauh je kot.
:P
Cuti yang bermakna!
pertama kali menjejakkan kaki ke rumah Panjanggggggggggggggggggggggggggggggggggg.
Opsss! jangan silap. Ini bukan tuai rumah.
Dia adalah salah seorang penduduk rumah panjang ini dan juga guru di sekolah kakak saya! Dia juga telah menghadiahkan kami segulung tikar yang dia kata "Ini kalau kitak jual Rm1000 pon, tak untung"


Panjanggggggggggggggggggggg sgt!


Pegi public!
Line maxis xdek ek!
Diji Bersamamu pon Haram xde!




Kenangan! :)


Last!


Hopefully, percutian ini tambahkan pengetahuan+pengalaman pada saya. :)
BEST sgt yong!.

7 comments:

terBeLOG said...

kakak masih di skool tu ke

fiq. said...

yesza, still lagi mengajar kat sekolah ni,,,,

terBeLOG said...

tatau..ohh...kuching x pegi?

shishi.. said...

my sis g sambg study kat sarawak sorg je...parent i xbnyk wet nk g ramai2...tp sik bik die ok je...wlupun kadg2 die sedih jauh dr family...now die sambg kat kl da..syukur...

ammar said...

salam..kalau awak baca komen saya..sila kontek sya eh..email, ammardirkhan@yahoo.com..
tlg sgt2 sbp sya nk tnya sal kuala tatau..nakal isteri sya kna ngajar kat sana..thanks in advance

Terbelog said...

saya ada kawan cikgu kerja di tatau

Renny Daau said...

Hi..kakak masih d sana tak? Sapa nama dia? Adek sy nak pg sana...1st posting dia..