Friday, July 29, 2011

buat tutorial pon, kena jaga sikit batasan

Assalamualaikum
Bismillahirahmanirrahim


Cuba tengok di sekeliling kita sekarang , boleh dikatakan, setiap benda mengalami revolusikan, aik, tak paham revolusi? revolusi ni mcm ala-ala anjakan paradigmalah kan. Macam komputer, handphone, kereta even pasukan bola sepak Malaysia kita sekarang pun boleh dikatakan sedang mengalami revolusi sebab dah berani lawan pakai anak tempatan, tak macam dulu, pemain importttt jugek yang slalu score walaupun satu dua. Sekarang, anak tempatan tibai (3+1), ha 4 goal maa.... kalau singapura plak? Sape? hurm si Aleksandar Duric, Qiu Li, jia Yi Shi, adalah kot 1 anak tempatan dia yang goalkan, tapi takpelahkan, jangan gaduh-gaduh.

ha, Tak terkecuali dan  termasuklah tudung yang kita (orang pompuan) duk pakai. Ni seriously tentang tudung yang diperbuat daripada kain tu tau, bukan tudung botol, tudung termos atau tudung saji ke yang macam dalam entry lalu aku yang bertajuk Isu Pengharaman Pemakaian Tudung di IPTA/S.

Dulu masa kecik-kecik, tudung bawal saja yang kita kenal, p mengaji:
-buat bentuk 3 segi
-sauk atas pala
-simpul smpai bawah dagu.
-dah, blah p mengaji

tak ada pin bunga besaq kecik, tak ada inner,  tak ada pin comel-comel bentuk bunge atau rerama atas pala,tak ada hairband dan tak ada besi-besi kat ekor tudung 

sebab apa?

sebab tak ada tutorial kot masa tu..muehehhe.Jadi, itulah revolusi, sekarang, kat mana-mana majoriti muslimah mengenakan selendang, syiria dan +++. Aku yang tak berapa nak mengikuti sangat ni, rasa macam trend dan style tu berubah sangat cepat. Kalau peringkat mula-mula orang pakai selendang , satu lilit je,tapi bila dah lama-lama jadi melilit-lilit. Dari dua kerongsang, jadi tiga pat bijik kerongsang. Dari satu lapis je selendang, keluar pulak trend pakai selendang mcm kek lapis jenis Inner pakai 2 3 sekali gus.

Sebab apa?

Sebab dah ada macam-macam tutorial (escp kat online tutorial:website, youtube, belog). 

btw, aku tak kata semua ni salah, okay jeh ! Haha, chill, chill...aku hanya menceritakan fenomena sahaja. jangan amik hati.

Walaupun aku ni jenis pemalu jugak untuk mengikut perkembangan ini semua, tapi aku ada jugak ushar ushar atau menonton tutorial-tutorial kat blog dan youtube. Melambak-lambaklah , tapi paling aku suka tengok adalah tutorial daripada Hana Tajima.. 

Ada satu benda yang aku respect tentang dia, walaupun dia bukan Islam sejak lahir dah tu asal pun daripada keluarga berlatar belakangkan agama kristian, tapi pemahaman dia tentang Islam nampak lebih mendalam daripada orang Melayu kita yang sejak lahir dah Islam. 


sebab semua tutorial dia, tak mendedahkan aurat terutamanya di bahagian tengkuk tu oleh sebab pemakaian inner neck (eh, betul keh..)..Maksudnya, dia faham apa itu aurat, tak macam gadis-gadis melayu (segelintir) yang selamber badak post video kat fb dan youtube dari awal tutor, tengkuk tu tak cover langsung. gila Traffic hape (hehe). tak faham aku. Dah tu, buat 'tutorial nak tutup aurat' kate... nampak sangatlah berfesyen untuk kecantikan dan kemegahan saja. sori terkasar menegur.


notepad: remeh temeh ke masalah dan kebejatan ini?

25 comments:

Sarah Muhaimi said...

hoyeahh!! i like this entry .. sokong sesangat!! kebanyakan skung diorg pkai tdung bkn sbb nak mnutup aurat..tapi buad sebagai satu trend! adehh..tak paham la ngn bdk zaman skung!(segelintir je la..)
*ehhe..padahal sarah pn bdk gak! ;p

amni azmira said...

sokong entry ni..niat kita baik nk wat tutorial tpi biarlah kena pda gayanya..

Far8 budak baik said...

aku faham ape yg kau nk sampaikn
hahahaha..tu ar kn..
nasib aku lelaki..ekeke..
satu lagi..psl bola tu..
mmg ar..grrr..yg gol bukan anak jati pun..grrrrrr

Cik Kasut said...

wah suka entri nie...terbaek mesti orang yg wat tutorial tusentap menyentap tp lantak p ler :)

alif haris said...

hehe betul2 .. setuju ..
hana tajima tu lg fhm tentag islam .. :)
fesyen, fesyen juga ,, aurat tetap aurat :)

Siti San said...

betul2. sokong pendapat sumer :-). aurat tetap aurat. nak ajar tutorial pun, aurat tak leh didedahkan.. kena ingat, perempuan ibarat permata. permata jarang org nak tunjukkan dan simpan elok2 dlm bekas...

norshila ibrahim said...

SETUJU...

MisS HoNeY said...

oooo.yes..betul tu.tp harap sgt one day mana yg pkai tdung sbb ikut trend akn ubah niat pkai tudung kerana ALLAH

hamzah ian said...

tutorial tuk laki takde.. huhu

aimie amalina said...

huuuu
isu hangittt
tapi betolla
kekadang ni ntahla..mungkin gk org tula
mungkin ye suke sarat2 ni
kite suke simple2 je
huhu
papepon..kembali la kpd fitrah kan =)

ekmal said...

aku sokong..bkn nk ckp la, Yuna pn dh pki tudung style Afrika..tp tu bkn isu dia, skarang dia pki mmg sekadar trend & bkn utk tutup aurat sgt...just my honest opinion, peace yaw!

p/s: fan jgn la nk marah2 sgt, try tgk cermin, anda tutup aurat x?

Najah SHakiLa said...

benar..mungkin mereka terlupa..yg perlu ditutup..bukan hanya RAMBUT..tetapi keseluruhannya..kecuali MUKA dan TAPAK TANGAN

saya dewi said...

huhuu. betul tueh sokong. mungkin tak sedar kot masa buat tutorial tueh. tapi takpe kita amek yang jernih buang yang keruh oke ^^ btw nice entry. like! kepidap :D

fiq. said...

all: semoga tak ada yang salah faham ek, cuma nak menegur yang buat tutorial tu =D

btw, korang semua awesome dan sangat prihatinlah! alhamdulillah

ieda said...

oh hana tajima tuu bukan islam ke ?? aduhhh akak x kenal lahhh tahu nama je .. ermmm ke akak salah huhuhuh

fiq. said...

kak ieda: hana tajima memang islam, masuk islamumur 16 tahun kalau tak silap

NOOR FATIN said...

tu la pasal.buat pun biarlah yang menutup aurat semua kan. hehe

hana tajima mmg cantik :) suka dia

A retarded kitty said...

tutup aurat bukan isu remeh

fiq. said...

yes, bukan remeh, mcm penyokong singapura kata, tak ade peraturan kate wajib pakai tudung bila nak masuk malaysia, tu peraturan dunia memang la tak de, peraturan akhirat aka islam?
hurm

Wanie said...

aku tak suke tengok video orang dok pakai2 tudung ni..macam nak tayang muke ade gak..hmm..nampak siap ngan leher & rambut lagi..

Shazana Hanis said...

terbaik la ur opinion regarding this issue..btol la..setuju apa yg fiq cakap :)
ngeeeee

IEQAH said...

That right dear :)
pedass giteww..selamat tak buat tuto..
tapi betol laa.ingat mngingati kan :)

fiq. said...

wanie: hehe, awak rasa menyampah? tataw, tataw (gaya shuib sepah, ahah)

Syazana: thanksx !

Ieqah: haha, its okalah kalay eiqah nak buat tuto, tak salah, but janganlah buat tutor (yang mana kite tak dapat benefit sebab sharing ilmu, tapi dapat dose pulekk) =D

AdinLala said...

Hahaha, xkesah laa nak tutup aurat pakai jenis kain sekalipun.. Tapi nak ajar tu biarlaa berfikir sikit.. Kita kena perbetulkan diri kita dulu baru mengajar orang. Tutup laa aurat dulu seblum nak buat cara cara pemakain tersebut. kadang kadang kita mudah leka, tak kira lelaki atau perempuan..

Sape makan cili dia terase HOT nye. Hehehe..

Jom Join Segmen Adin !

http://adinbeetles.blogspot.com/2011/07/jom-join-segmen-berpuasa-di-bulan.html

fiq. said...

AdinLala, : yelah tu kan! agreed, tq meyh