Friday, September 23, 2011

shizuka`ne

Bismillahirohmanirrohim
Assalamualaikum

Jumaat. Walaupun Jumaat, hari ni rasa tetap pack. ye, Walaupun Jumaat. Dengan kelas Nihongo, meeting Hari Pendaftaraan PJJ UPSI, jamuan kursus dan esoknya, Hari Pendaftaraan PJJ sebenar. Lepas tu..lepas tu...ops!. OK , kita berhenti kat tentatif tu, takut nanti jadi entry sampah plakk! haha

hari ni ada first kelas untuk Nihongo (Japannese Communication 1) baru satu beb! Untuk permulaan ni, ternyata, Sangat menyeronokkan dan enjoy plus-plus! Banyak gile vocab baru yang aku belajar. Sangat asing. 


Bahasa Jepun sangat mementingkan martabat. Aku ada terfikir, mesti bahasa Jepun ni langsung tak tercemar dan ter'rojak' macam bahasa melayu kita ni. 


Oh ye, satu lagi info aku dapat, kalau kita p negara Jepun dan terkenal dengan orang sana, kita mesti kena panggil nama keluarganya dulu sebelum benar-benar rapat dengan orang tersebut. Contoh, kalau nama dia Yamada Shiho. Kena panggil Yamada Sang, jangan panggil Shiho sang kalau tak rapat dan tak dapat permission dari dia. Sebab bagi mereka, nama keluarga adalah sangat penting dan bermakna dulu.


Nihongo Sensei aku kata, bila usia dah meningkat ni, maknanya bukan lagi akacang (baby), otak kita akan bergaduh bila kita belajar bahasa baru. Jadi, jangan block otak tu, tapi cuba related kan bahasa baru dengan bahasa yang lama. Contohnya:


Sumi Masen dalam bahasa Jepun yang bermaksud: mintak maaf/excuses
     -Just ingat Sumi (jelly tu) + masin! hahahah

Wa kari Masen dalam bahasa Jepun yang bermaksud : Saya tidak faham.
     -Just ingat kari aku masin! hahaha


*mungkin banyak lagi perkataan yang bunyi dekat sama (lain maksud) dengan Merego (BM), tapi aku tak belajar lagi. 

*masuk kelas tadi, benda yang dah buat ialah Jikoshoukai (perkenalkan diri). Senang jugak, cuma pertama kali tu macam tertwist plak lidah ni. Lidah makan sambal tumis kan!

Hajimmemashite!
Watashi wa Nuru Shafikah desu...
Watashi wa Peraku No Taiping kara kimashita...
Doo zo yoroshiku onegaishimasu...

*yang last tu punya lah panjang, tapi bila lama2 asyik sebut, boleh je ingat. biasalah, psikologi.

17 comments:

ArulchelseA said...

bleh la blaja bhasa jepun kat sini.. kih kih

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

pergh..bhs jepun la dia amik. :)

budakijaupendek said...

wa... nice.
fiq belajar bahasa jepun.
boleh la melancong ke jepun ^^

caliph shuriken said...

abis laa mula teringat sumi & kari plak, hukk...

gambatte fiq chan ;)

Syazwan Che Deraman said...

moichidok...

namaewa syazwan des.

EyqaLuvender said...

arigato gozaimasu...
aishiteru..
muahaha!

fiq. said...

arul: nak belajar kat sini??? aduh2.....

abg stalk: hehe, jangan men2..

BIP: hehe, nak bawak BIP skali nak x??

caliph: ntah betul ke tak ejaan tu, hahahha, malu arg kat caliph sang..

SCD: moichidok? repeat? huhuhu...
haip! hajimemeshite!

iqa: haip! aishiteru? bhahahaha

Bro ahmad said...

ingat kuah kari tu masin...tak faham rupanya whahahaaa..otosan hait

bloghok said...

wachaaaaaaaa

fiq. said...

woo..urutoraman!

Lea Isnawi said...

wah..hebat! amek bahasa jepun tuh
teringin nak amek jugak
tp usmkk xde 3rd language

huuu

Santri T.P.I.N.I said...

salam kunjungan fiq...kalau sudi, silalah join sama :

http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/1st-segmen-santri-komputer-kesayanganku.html

.:rizaL:. said...

visits from KL

Ezad Skytech said...

boleh la buka kelas bahasa jepun kat sini...

kalau tak paham..saya jerit

"Wa kari Masen"...haha~

fiq. said...

lea: kalau nak belajaq, amik sampai level tinggi tau, baru berbaloi2... hehe

fiq. said...

santri, ok2.. =]
rizal: wah, kuara rumpuru? =]

ezad: hehe, silakan,jangan senyap2 ok, wa kari mase, wa kari mase, bila kari dah manis jangan lupe sensei! =] =]

L said...

kalu awak yg cantek. kata cmner dlm bhasa jepun. huhu

jom solat?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html