Thursday, September 15, 2011

Aku tak bertuah pun tak apa

Bismillahirahmanirrohim
Assalamualaikum

Menyingkap pengalaman sebelum raya hari tu, aku berbaris di ATM Maybank, dah dua kali berbaris kat mesin deposit. Mula-mula salah info, terpaksa tinggalkan atm tanpa berbuat apa-apa dan kemudiaanya berbaris semula. Kali kedua berbaris, ada seseorang di hadapan aku. Seorang pakcik, usia dalam lingkungan 50-an. Dia macam nak bercakap ( berborak) dengan aku, tapi aku buat bodoh je. Dalam 10 minit (biaselah, berbaris panjang, nak raya) , dia bukak mulut nak mula berborak dengan aku, dia cakap:


pakcik  : hurm, pakcik ni nak bayarkan duit pendahuluan untuk kereta anak pakcik. 
Aku      : oh, yeke...
pakcik  : ha`ah, belikan anak pakcik kereta. anak belajar kat UITM
Aku      : ha, mesti uitm Shah Alam ni....
pakcik  : eh, tak la, uitm Sri Iskandar ni.
Aku      : oh yeke,.
pakcik  : ha`ah, dia kata dia dah duduk rumah sewa kan, kadang-kadang bas terlepas. hurm
              ni, senang lah dah ada kereta.


...sampai situ je kita orang bersembang, sebab turn pakcik tu untuk buat cash deposit dah sampai.

Dalam hati aku , " bertuahnya anak dia, dan baiknya ayah dia.." ish2, agak-agaknya, apa ujian untuk dia? 

Dan, aku selalu je dengar budak-budak baru umur 15 , 17, 18 tahun, belum habis sekolah, dah mak ayah sponsor kereta (bukan calang-calang) pulak tu. Tapi, aku sikit pun tak rasa bersalah/nak menyalahkan parents aku sebab aku tak ada semua tu. Tak ada rasa malang, tak ada rasa terkilan. Malah, aku rasa macam, " ceh, ape barang ada harta , 'mak bapak' punya kan? Tak cool, tak hebatlah kan. Hakikatnyalah! 

Aku tak kesah aku tak bertuah! Betul-betul aku tak kesah, aku kesiankan diorang.


Aku dapatkan nombor 1 atau cemerlang masa sekolah adalah untuk mereka.  
Aku selalu nak dapatkan markah tertinggi yang classmate aku tak dapat buat, untuk buat-buat seronok bila tunjukkan parents nanti. 


Punyalah study rajin2 tyme matrik, hari pertama dah pergi library, sebab bila dapat result UPS1 nanti seronok, bagi tau parents, dapat pointer 3 and above dan tak kena kick out dari matrik, hehe.

Then, tiap-tiap sem kat u, dapatkan Dekan, supaya bagi parents lega hati, keluar u senang dapat kerja dan 


pergi interview untuk dapatkan biasiswa, supaya tak payah susahkan diorang. Walaupun diorang tak payah nak kirim duit sebelum ni, at least diorang tak payah tanggung perasaan risau and was-was, kalau-kalau aku ni menipu kata ada duit, tapi sebenarnya tak ada.


Tapi, apa yang aku nak , parents aku baik dan beriman, untuk kehidupan mereka jugak. Supaya Allah berikan mereka hidayah dan kekalkan hidayah itu.


:lagu dah lama, tapi yang ni paling match ngan tema entry

notepad: dah dua hari, mimpi buruk

14 comments:

Cik Ct said...

alahaii.. x pe fiq.. mgkin rezeki diorng dr segi tu.. kita dr segi len.. bersyukur dgn ape yg ade.. kalo anak die x dpt dekan straight sem x tau laa tue.. coz, bg kete nk ela dr terSKIP kelas.. wehehe

fiq. said...

cik ct, ye, betul tu cik ct

aimie amalina said...

betoooooooooolll!
supaya ibu dan ayah kite selalu dlm golongan tu kan =]

siti kektus said...

ye. kite pon kalau boleh tak nak susah kan mak abah. cukup lah apa yg mereka dah buatkan sebelum2 ni. ;)

ArulchelseA said...

susah dahulu pendaptan..susah kmudian cukai pendapatan..

Saiazuan said...

untong la dapat kereta kan :D

Lea Isnawi said...

wahh3..anak solehah neh

lelaki2 sekalian
apa lagi, masuk minang fiq skrg

ngeh3

fiq. said...

mimie: ye, amin .

siti kektus: betul tu, cukup2 la kan,

arul: haik? cukai? cisss

zuan: untung la sgt, tak payah buat pape pon

lea: ngade ko ni! huh

miratun madihah said...

amin amin ya rabbal amin. :)

awat mimpi buruk?

EyqaLuvender said...

fiq,samelah kte...family iqa pon bkn org b'harta sgt...tp stkt ary ni alhamdulillah masih mmpu memiliki ape yg iqa nk wpon ta sehebat org laen...tanak susahkn ma...kalau ayah ade pon iqa ttp takkan susahkn die...da bnyk kot diorg b'korban utk kte,anak2 ni...ibu bapa n keluarga adlh harta yg plg b'harga dlm hdup kte...:)

fiq. said...

miratun: =], ntah la, saya pon tak nak kan nak mimpi buruk =] xbasuh kaki gak ye,huhu

iqa: =] tak pe, iqa kan hero! kuat kan...

aimaniman said...

alaa akak pon cam tu gak, akak jalan kaki p kelas, naik bas dari PLK kat BB Bangi dulu2 lae,... org lain ramai yg naik kete, tp akak x kisah,.. pengalaman susah tu la yg mendewasa dan meatangkan akak... percayalah sumer tu ada hikmahnya..

caliph shuriken said...

smoga trus sukses ^^

*mimpi lagi ek?

Cik Kasut said...

tak pelah kita usaha sendiri cari sendiri beli sendiri lebih bermakna :)