Tuesday, September 20, 2011

Arghh! Sedu masa tengah Puasa

Bismilahirohmanirohim
Assalamualaikum!




Alhamdulillah , hari ni dah puase untuk hari ke-4 (hampir 4). hehe, korang-korang semua mesti dah habis puase 6 kan? kalau dah, bagusnya! alhamdulillah!... 

Hari ni rase sebal je, sahur tidak.Mana tidaknya, bangun pul kul 6.15 pagi kot! kalau semalam sempat le sahur roti+sambal bilis+fresh orange+ air masak. 

Tapi hari ni , kosong. Sampai aku tersedu-sedu tadi. Baru je! Pergh, rasa macam menyusahkan je bila dah sedu ni! Dah la nak p kelas dah,kalau aku nganga mulut masa nak sedu tu, mau senyap satu kelas. haha. Kalau sedu time tak puasa, senang je, minum air suam kan! Tapi kalau dah berpuasa?

So, aku ada search kat tenet - "cara hilangkan sedu bila berpuasa" dan aku jumpa PETUA NI. Memang terbaik! walaupun org kata, idea tak masuk akal, tapi inilah yang menyebabkan sedu aku hilang. caranya?

amik secebis kertas (beso ibu jari), basahkan sikit dengan air dan tepek kat dahi. Sebelum tepek terus kat dahi tu. Baca surah al-fatihah dan selawat 3 kali! insyaAllah, jadi! Macam aku sekarang! dah lega. Dalam masa 5-10 minit lepas korang tepek tu, insyaAllah, hilang sedu.

*credit2.

Tak tahulah apa rasionalnya, tapi mungkin ada kaitan dengan carbon dioxide dan diafragma.

Oraite then,Selamat mencuba ye!

12 comments:

ArulchelseA said...

petua yg bagus ni..nnt nk cuba la..

fiq. said...

arul: cuba2, saya buat entry ni pon sebab terharu dan tak sangka! hehe

siti kektus said...

Kalau sedu, biasa kte tahan nafas pastu kt hdung bberapa saat. Pastu hembus nafas. Buat bbrapa kali, jd elok.

Tu yg kite buatlah.

fiq. said...

siti kektus: oh yeke?? hurm, noted. thanks !! =]

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

fiq,lbh bgs gn air liur.hahaha

budakijaupendek said...

sy selalu amalkan mcm siti kektus buat tu.
pape pun nice info fiq =)

man said...

biasa diamalkan pada bayi...

Ezad Skytech said...

boleh try la nanti kalau sedu..hee~

caliph shuriken said...

naper ek mjadi petua ni?
klau kt budak2 kecik tepek cmni jgak, huh...

Saiazuan said...

wah ckt lg nk abis puasa 6.. :)

hmm menyampah klu kena sedu sedu ni.. :0

EyqaLuvender said...

sedu tndanye nk m'besar........

Cik Kasut said...

orang tua cakap klu dak kcik sedu tandanyer nak besar tp klu org dah besar sedu tnadanyer nak sakit...tp cuba try klu dah sedu 2 tahan nafas sekejap pas tu cuba lg insyaAllah ilanglah pas 2...klu tak menjadi tak tau ler plakkan...slalu km buat cam 2 :)