Saturday, September 17, 2011

Master Chef Bujang

Bismillahirohmanirohim
Assalamualaikum dan selamat malam bloggers!


sudahkan anda makan? buntu tak tau nak makan apa? Pening memikirkan harga makanan dan minuman naik mendadak di samping cukai yang dikenakan? Yang baru dapat duit ptptn tu, tahulah, makan beso, confirm sekarang lepak chill lex je kat Pizza Hut kan! ha! tau da, tau da...nak pesan meetball baked muleh x? lapar doe...

haha Sebenarnya, dah makan, beli nasi tomato (kot) kat pasar sabtu Tg.Malim. Tapi, perut ni rasa macam bertambah lapar bila tak pekena masakan sendiri. (euww..euww, ayat feeling2 macam mak mentua yang cakap camtu kat aku)..

Blurrppp..alhamdulillah! ha! itu lah hasil bila tadi aku berhempas pulas masak untuk diri sendiri. Hurm, petang tadi dah makan, la ni pon baru je habis makan 2nd time. menu? secret menu..lalalalal..

Tak de nak secret sangat dah, makanan pun setakat yang ada je. Bahan-bahan pun, apa yang ada je.  Nak tau tak aku selalu masak ape kat asrama ni? Lol, menu bujang je. ni ha! 

1. Bihun Goreng Singapore. 
Modus Operandi dia mudah je....
cuma perlu bihung, bawang putih, carrot, sayur hijau, lada hitam & daging kisar/sosej! -SHIAPP!



Ni bihun singapore yang digoreng oleh Akak Senah Vogue, bekas jiran aku.Bihun Goreng Master Chef sila tunggu episod MC yang berkenaan (tu pon kalau ada dia masak)Bihun Goreng Singapore yang aku masak, dah selamat dalam perut

*tambahan, bihun singapore ni kalau makan dengan sambal cili burung kicap!!! perghhh! Nescaya, berpeluh-peluh korang makan! hahahah. Itulah secreto de amornye


* taruk kicap sikit! mak ayah mertua lalu lalang kat depan mata pon sure boleh tak perasan!



2. Spagheti Tomato 
Modus Operandi dia pon agak mudah! 
Hanya memerlukan spagheti atau macaroni, bawang putih, bawang merah, sos tomato Kimball atau lain-lain, sosej/daging kisar & garam sahaja.


Ini pula , Spaghetti Tomato yang dimasak oleh Master Chef ( sebab ada hiasan)
Spaghetti Uncle John pulak boleh tengok kat sebelah gerai Roti John, juga kepunyaan beliau.
Dan spaghetti aku,,,,, tak sempat tangkap gambar, dah kene sedut!Keh3...

see, simple kan? aku tak suke masakan Master Chef, sebab diorang masak ciput je!haha

Kadang-kadang masak kat kolej ni boleh  mengurangkan stress, ye lah! Senang hati je sebab tak payah nak fikir duit belanja kene keluar bila order makanan kat kedai. Alah, bape sangat lah bajet makanan basah ni. Kalau bihun dan spaghetti tu, boleh makan 5 kali 1 paket. heh! save tu, sebab tu tak stress.

Thanks tu mama aku yang bekalkan periuk nasi ajaib! Apa yang aku masak, alhamdulillah sedap dan mengenyangkan! kehkeh3...

notepad: nak cakap seimbang tu, korang sendiri boleh nilaikan. Aku yang duduk serama (asrama actually) ni pon boleh taruk menu sihat dalam makanan harian. ekeke. buktinya, ade carrot dan...dan..ha, cili burung!

wasallam!!

20 comments:

Syazwan Che Deraman said...

malam ni aku nak buat cocktails.
kau nak?
dah lama aku teringin ni.

fiq. said...

wah, coctails ek, lagi senang, haha, tapi aku nak jugak merasa yg ko buat,hahaha

aimie amalina said...

waaalllaweh
suke sgt bhun gorg singapore tu
kikiki
beskan kalo bole masak sendiri
makan pon lajuuuuuuuu
jek
aahahahaha

fiq. said...

mie: heh,,laju sangat, peluh pon keluar laju! grrrr.haha

Siti Arfah said...

waaa sedappp je npk. hehe. :D

budakijaupendek said...

spagethi agak mudah kan ?
hihi
erm bihun sgapire tak berwarna,
bg saya tak suka sgt bihun sgapore.
bg sy la. =)

fiq. said...

siti arfah: mesti arg sedap! haha

BIP: ha`ah, ni paling basic la kan! =] bihun spore memang sedap arg, maybe tgk tu yg tak lalu haha

Cik Jannah said...

haaa... saya sukaaaa itu cili !

coklatberapi said...

waaaaa tetiba cam lapo..;((

ArulchelseA said...

tu la pasal coklatberapi..tiba2 je lapa lak ni..kih kih kih

EyqaLuvender said...

macam sodap jo...
nk cket buley???
nk rase air tangan fiq..eheh=p

fiq. said...

cik jannah: cili je? hahaha

CB and Arul: sejiwa nampak, meh2 lepak makan ngn aku

eyqa: op cos la sedap! yaAllah!

Nizam Ijam said...

nak makan semua..nyum2.hehe

EyqaLuvender said...

nnt buat make sure post kt iqa taw!
i nk try test...pastu nk komen2...ngeh3~

Acik said...

dua2 guna daging kisar!
nampak sedap. perut berkeroncong ni ...

fiq. said...

nizam: boleh2, mai la kolej, haha

iqa : baru pas wat spaghetti tomato ni, mai la cepat, post office top hari ni...

acik: haah, biase la, kalau nak beli ayam seekor atau daging sekilo agak tak munasabah , hahah

EyqaLuvender said...

dan2 je tym org cbuk nk study exam ni die offer...haha...
kau tggu fiq,kau tggu!haha

Miss Nadya said...

sedapnyer...nad dah lama x mam spageti..:(

fiq. said...

nadya: jom la join

caliph shuriken said...

x sangka yer awk ada periuk nasi ajaib, hukk...