Saturday, January 1, 2011

yes!yes! jadik untuk kali ke - 3

assalamualaikum

ahahaha, gilek r, sekarang dah pukul 4.30 pagi!
masih belum tido. hari ni hari last sebelum balik KHAR esok.
maknanya, cuti sem 3 dah habis.kuang3... ni ha, dah habis dah
berkampung kat dapur untuk siapkan Tart Buahan, my everlasting febret tart..wihuuuu..
nampak je mcm gembira, tapi tahuka derita di sebalik kegembiraan..?
kalau nak tahu, ni kali ke 3 saya buat tart nih..
kali pertama, dengan mak... tapi mak pon tak tahu resipi ni, saya jadi leader. 
Kali ke dua, buat dengan kakak, tapi saya jugak leader, kakak buat acuan kulit tart. thank u!.
kali ke tiga, (tadi), sorang2 buat T-T. ahaha, saya leader, saya kuli.
saya boss, saya pekerja. Saya ketua Chef, saya anak buah. 
akibatnya, BINASA. ahahaha.


pssssstttt........ DUA kali SALAH RESIPI/ADUNAN untuk kastard!!!!
ahahahaha... tak taw la banyak jumlah kerugian...nasib tesco dekat,
so, mama, kalau nak buat kek, sila top up tepung2 anda yer., p la tesco dulu ke
atau pon kedai Apek kesukaan mak kat Aulong tuh... :']

Tu la, semua kesan daripada tak mau salin resipe yang betul2 boleh dipercayai.
lepas ni, xmau sudah, insaf.... kene ada resipi yang betul2 boleh diikuti.
=_=


tapi, alhamdulillah. ada hikmah!
dalam banyak2 kali saya buat tart buahan..
ini lah yang paling sodap!
sobabnya aih,,,


KAstart nyer!!!
see, Allah nak uji kita sama ada sabar atau tidak, kalau sabar, nescaya Allah akan
berikan yang lebih baik untuk kita. 
Kastart malam ni lebih smooth dan tidak menggerutu sepeti biasa.
so, dy mcm suwiitt je bila letak atas kulit tart yang dah dibakar tu kan.
haha, - nice too see, easy to hold-

so, ini lah final recipe untuk TART BUAHAN

next tme, if saya tingin nak buat lagi, perlu lah refer pada resipe yang satu ni. sayang dy!!

notepad: Kastard ada lebih la, xtahu nak buat apa since kulit tart dah habis... harap2 mama tak marah bila dy bangun tido nanti...



::handmade Fruit Tart

untuk kulit tart

Tepung biasa 200g, Gula Ising 50g, Garam sedikit, 1/2 Telur, Mentega 100g, Perasa Vanila 1 sudu kecil.

Inti kastard

Bahan-bahan :
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung
8 sudu besar gula (saya letak 6 sudu)
2 cawan (500ml) susu segar (takde susu segar, guna susu pekat tp setengah tin jer)
2 biji telur
2 sudu besar mentega 

2 comments:

Amalina Jo said...

*drooling
sedapp yee :D

fiq. said...

yea! sangat..hehehehe