Wednesday, January 12, 2011

happy bufday abah! :P


12/1/2011- hari ni hari jadik abah, abah dilahirkan pada tahun 1957...
hehe, sama besar dah dengan kemerdekaan negara kita neh.. ececey, abah anak merdeka..
hahahaha, tapi slalu kutuk k*******...
pape pun, saya doakan abah murah rezeki, panjang umur dengan keberkatan,
sentiasa di bawah keredaan Allah dan lll... hehe
asal org sent msg, xreply2? terharu ek?alalalallala... :P nakal2

ingat masa dulu2, saya ngan abg (men) pernah belikan hadiah sebuah kotak muzik (ni hadiah yang slalu orang kasik tyme bufday orang masa zaman tu), baik punye balut (rasenye wrapping paper warne biru), kotak muzik tu beli kat kedai cenderahati deret ngn kedai Aulong (sekarang dah tak ada).... bawak balik umah, mama pulak nampak!
Mama, kate tu MERCUN...hahaha..mungkin masa tu bulan puasa ke? raya ker? Bulan 1? huhu...
xingat dah, then bagi kat abah, abah suka. (tak sangka plak dia suka, ingat nak buat muka mcm tak de perasaan)........sempat jugak snap 1  gambar abah tengah bukak pembalut hadiah tu...(wink2**)..
tapi bufday saya, tak pernah abah wish... maybe dia doa je kot .hehe. tak niat nak buat citer sedih...
hehe, kan best kalau abah ada facebook atau belog...facebook yang ada pon sekarang ni tergendala...kalo dy aktif, mesti hari2 on9..wah, generasi lama yang hebat....macam mama saya...


abah sebenarnya sangat baik, tapi cuma kadang2 garang..huhu, dulu masa kecik2 


a) abah  Selalu bawak p Taman Tasik Tyme kecik2 dahulu. taman tasik atau lake garden.. masa kecik tak reti nak pronouce Lake Garden, orang pulak cakap laju2, lambat pick up, so tercakap la "ula mengadin", taman tasik a.k.a Lake garden, so sweet....kalo p taman tasik, suka p kat area yang ada dua gelongsor giant tuh....hehe..ala, kat tengah2 alam tu..atau pun yang kat sebelah simpang msuk sekolah tmn tsik tu.... :P...seronok woo jalan2...




b) saya tak pernah kene pukul kecuali sekali...kene pukul pun sebab mandi maghrib2, pastu lama2....ganggu aktiviti orang lain....pang!!! aku di hangerkan...


c) slalu p amik mama balik dari keje dengan abah, duduk kat raga depan..sambil nyanyi lagu "anak itik to` wi" wuwuwuwuw, mcm2 lagu kot, tapi lagu tu yang paling ingat lepas belajar kelas muzik ...sentimental tol...layan lagu sambil muka kene tampar ngan angin malam.... best syiok karaokeh...


d) Dalu tyme kecik2, tido ngan abah, ada wani gak... bila nak tido je, abah mesti picit2 n goncang2 kepala..nak bagi tido.... huhuhu


e) Sebelum tido abah pesan kalo nak terbuang air besa pagi2, kejutkan dia, (penakut kot dulu2)..hehe, adalah penah kejutkan abah tyme nak melabur..pagi2...


f) dulu p sekolah abah hantarkan, turun dari van je terus abah panggil, p kat tingkap driver. abah kata, "ada duit tak?" , malu2 nak kata ada singgit... pada hal, nak lebih....huhu..."ada, shinggit.." hehe


g) Bila zaman persekolahan, waktu amik kad laporan, abahlah yang selalu g sekolah, sebab ada masa free. Cemerlang, lulus & gagalnya anak dia ni  penah cikgu cakap depan muka dy. Tapi abah tak pernah marah beb.... psiko gilek.... sedih takde org nak marah gua...pesanan, pesanan & pesanan.


h) Tapi result form 4 , akhir tahun tak sanggup nak bawak balik umah, tu lah zaman kegelapan. Ni semua pasal tekanan kawan2 yang bajet pintar, nak stay lam kelas first, tapi meniru. ganggu konsentrasi... sebab itulah, sampai sekarang saya memang kurang pada kawan. kawan bagi trouble. tyme exam, tak boley konsentrate kat paper, tapi konsentrate kat mereka yang ligat passing2 kertas ..meniru! tak boley terima, lastly, kene kick-out dari Farabi. gelap, tapi bercahaya balik. nak buat mcm mana, memang jenis tak boley tgk orang buat benda yang tak adil camtu..masyaAllah..huhu....!@@#$^^&*^& betul...teraniaya2... mama penah cakap " kamu janganlah kesah apa kawan kamu nak buat, jawab exam sudah!" huh, dapat ranking last kot. Tapi yang pasti, saya tak buat exam tu dengan hati. T_T sorry mama.


i) Waktu amik result ape2 public exam ke, on the way balik umah mesti singgah kedai Aulong , 
beli saguhati mcm lolipop ke...huhu..kecik je hadiah gua, tapi happy.      :)




j) Bila dah besar, dah pandai nak melawan, tunjuk belang, agak tak puas hati sikit, lawan cakap..huhuhu.. dah pandai espresi ketidakpuashati tu...


k)banyak lagi, tak terkata..hehe






notepad:1. semua manusia melakukan kesilapan, marilah saling memaafkan.
 2.Hari terbuka Kolej saya (KHAR) setart minggu ni , hari hkamis. ada 4 hari. Macam2 program ada, harap2 dapat join Qiyammulai, Hari jumaat kul 4.30 pagi.hehe..teringinnya.... best kot bagun pagi2...tenangkan fikiran. 

14 comments:

aQ'tEhA_[azHa] said...

Huuuu~ Sayang kat ayah.

fiq. said...

SYG LER..HEHE

~WaNniE~ said...

Happy birthday pakcik

fiq. said...

beknye, anak sape lar ni...:P

apezs shah said...

salam

happy belated besday to your dad k.. walaupon lewat hehe...

apezs follow here...

Siti Safiyyah said...

hepi belated besday kat ayah awak..hehe, wahh meniru jugak eh dulu? hehe, zaman skola mmg zaman bdk2 ske betul meniru..tp nasib baik la kelas saya takde aktiviti gitu..hehe

fiq. said...

wsalam..wokeyh apezs..
tq2

fiq. said...

tu la, sy tak meniru...huhu
tq siti :P
nice to know u

~WaNniE~ said...

hai....
wannie datang sini..
anda ditag http://burungjinjang.blogspot.com/2011/01/hati-getah-new-year-giveaway.html

fiq. said...

ok! t i tgk ye wanie

fiq. said...

ok! t i tgk ye wanie

nur shafini nordin said...

huhu...ula mengadin....than Allah for wonderful abah that u gave me...

fiq. said...

hehe, un`ga,
alhamdulillah...
say Alhamdulillah too n prays to be
a guid dother....

fiq. said...

u`re such gud dother