Friday, January 21, 2011

bisnes 4 future

assalamualaikum n samat pagi 

Moshi2! hehe, semalam baru saja habiskan tonton satu cerita jepung ni - Mei chan,
sangat best n sekejap je cerita ni- 10 episode. not bad. sebab cerita dia santai2 saje.
yang penting, Rihijo - Sama sangat hensem..aku jatoh cinta dgn matanya..ahahahaha..
first tyme ni jatoh cinta ngan pelakon korea/jepung. sebab sebelm ni tgk semuanya jambu2.
tak maen owh nak admire2 neh. tak hebat. Plus, cerita ni sgt gentleman.
Credit to housemate / classmate saya Ina sebab menyumbangkan cerita ni untuk ditonton.
Suka gila kat nama pompuan ni, shinonome Mei (cemtu kot ejaan dia..) Tak sure. Tapi comei ngat, teringat kat wani yang ada mcm2 nama n bunyi dekat nak sama (ye ker?) seperti "cak unai`", Oni, Wokni, Macarowni Aqilah... :P 


Shinonome Mei n Rihijo - Sama

Actually apa kaitan tu semua ngan tajuk entry.. Xde Chemistry langsung..wakakakaka..
Saya terpikir seronoknye bila dah habis belajar nanti, tak sabar nak buat bisness sendiri..
ni berangan2 je kot. Teringin sgt nak bukak kedai runcit.. jual2. tapi paling best kalao kedai runcit saya tu maju n ramai org datang, tak nak jadik kuli , hire pekerja banyak. tapi imposible untuk starter. Keje ko nak sonang je bhai.... eh ! suke hati lar bhai..
hehe.... bukan lar kedai runcit sgt.... bisnes idaman saya ialah 

1) Studio Lukisan, ala mcm A.E.I.O.U Studio.... 





A.e.i.o.u Ni studio yang hasilkan wrapping paper n mcm2 lagi benda yang kreatif...
saya suka benda2 yang kreatif dan colourful. Boley dikatakan, semua wrapping paper yang ada , mesti datangnya dari studio ni.Cool beb design dia, versatile!

2) Kedai Pengantin..a.k.a Weading Planner 



ni bukan kedai jual pengantin oke..hahaha..Sejak balik rumah hari tue, mama sebuk buat persiapan
kenduri Yoeb Parit Bunto bulan 6 nanti... termasuklar buat bunga telur...hehehehe... best syiok.
bende tu dah la senang, best pulak sebab dia sabgat berkaitan dengan keindahan dan kekreteppan.. Tapi bab lain mcm baju pengantin, pelamin,  tue tak tahu lagi..jap2 , nak pikir checklist:
^
^
^
^
^
a)kalo buat pelamin- basic kerja kayu subjek KH aku dah amik- kene ade skill & idea jerk.

b)Mekap pulak_ ha, yang ni xde idea, diri sendiri pon tak pernah mekap. So, kene hire Mak Handam

c) Makanan & Caterring - Yang ni pon boley la , tapi kene asah kebolehan lagi since sem ni amik kursus Pengurusan makanan untuk  subjekn KH... Kalo boley nak buat perubahan sikit, ada makanan barat, Makanan Cina dan makanan India. 1 Malaysia, PEace.

d) Kompang- Part ni pon musetahak jugak yang tuan rumah dok carik untuk memeriahkan lagi kenduri diorang. ni tak de hal since aku pon dok join kumpulan kompang kat kolej sekarang ni. ha, sabtu minggu depan ada function lagi mak ni. Gempak tak? tapi still tak boley jalan kalo sorang2. Kene ade grup. takpe, kite hire grup Belia Benci Dadah atau pemuda2 UMNO, PAS pon oraite...Ha, Pemuda DAP pon nak? boley2.

e) Baju Pengantin - Ha, yang ni agak2 mama boley tolong, since dalam almari/ grobok kat rumah tu ada lagi baju2 pengantin dia, baju tunang lar, baju nikah lar, baju kenduri malam ketiga lar.. 
(Padahal nikah gantung) :P Hehe, part ni kalau aku nak tolong, boley tapi after sem 6 kot lepas amik kursus Jahitan untuk Subjek KH. (doakan aku pandai jahit lepas tue, harap2 sangat nih for my future bisness sake!!!)

f) hantaran: ni pon ley kountim, lagi senang sebab dah berpengalaman buat hantaran dulu. benda ni senang sgt, yang penting idea, ketelitian dan kekemasan n most importang (terengganu plak), hati mesti kene tenang dan enjoy (enyoyhhh!!!)




hehehe, dah fikir ke ? ada yang nak join venture>??





9 comments:

aqish basir said...

qis pnh tgk cter yng dorng kat ats tu
tapi tak best hehe

fiq. said...

hah? seyes tak best?
huhuhu...org punye la suke.... hukhuk

~eZmALiZa~ said...

wah3....semangat betul dye nak berbisness yer...xpe2..ezma doakan semoga berjaya ok?? :))

fiq. said...

lol eZmA...
berangan je ni

Bungakopi said...

salam. hero jepun tu pernah berlakon absolute boipren. huhu. mata dia cantik.:) ada 1 lg dia blakon dlm cite hanakimi. huhu. best..

fiq. said...

yeap, hanakimi tu pnh tgk, tapi dy bukan pelakon utama kan, but still in the grup of top hansome student dalam citer tu..
matanya menawan =)

SyafiqRidhwan said...

salam

minat criter kore ea. huhu.
samela.

bdw, blog awak ni kalau dibuang widget-widget personal akan jadi lebih ringan.
baru senng org nak masuk.
sekadar pandangan. :)

enjoy blogging.

fiq. said...

personal yg mne ek? pic? button fb?twitter?

fiq. said...

tq syafiq