Friday, February 11, 2011

hari-hari tensen kat kelas Enjin

Assalamualaikum


Hari ni sepatutnya off day, tapi tak jadi nak  sebab berlakunya 'kelambakkan' kerja di lab enjin. huhu,dah dua minggu cenggini.  Penat seyh, paling tak tahan tapak kaki dan tangan-tangan ni, alahai, lenguh2. So, jalan penyelesaiannya, nak ubah hari amali ni ke hari Rabu, So, boleh la gunakan sepenuhnya masa untuk setiap projek enjin nanti. Kalau setakat 3 jam (satu masa) memang tak boleh siap complete dengan report dan graf segala. Yaallah, semoga permudahkan segala urusan. So inilah projek minggu ni yang saya dah hantar dekat lect petang tadi. Rasa sangat bahagia bila dah hantar. Hantar saja! Markah malas nak fikir, sebab nak approve by lect pon payah lar. Kelas ni sangat penat dan mentensionkan sampai ada student yang pergi jumpa dekan mengadu! huh, hagak2 la. "kalo aku, tak gitu sekali kot.." simpan dalam hati suda. bende ni menyeronokkan sebenarnya.

PROJEK 1

:: minggu ni , projeknya buat Linkage Mechanism. Benda2 ni korang selalu jumpa kat simple2 machine. Kat atas pintu ada. had yang boleh gerak2 tu. yang ni jenis Closed Linkage. 


:: see, dia boleh gerak2 dengan satu structure ( link yang fixed). Modal dalam Rm2.50

* Pic courtecy of Atul, Yang closed Linkage ni dah hantar, tak sempat nak amik gambar hat saya punya, tapi projek kedua, gambar saya sendiri.




:: ha, mcm ni mechanism dia, Saya pnh tgk penyangkut baju yang ada sistem mcm ni, Penyangkut baju tu paling simple lar.
*pic courtesy of Google


PROJEK 2

::ha, yang ni projek kedua yang agak susah sebab ni kena amik reading untuk buat graph (T_T)
Finally, i did it! nampak ngan mata memang senang je beb. Ni adalah open linkage model.^^,
hehe, semua benda di atas ni ada function tersendiri untuk mengerakkan sesuatu. 
"Love it".ekekekke
*pic courtesy of Cik sam


2 comments:

Amanie Ashraff said...

ehe slamat bekerja la d ucapkan :)

fiq. said...

yeah amanie =]
tenkiu dear