Wednesday, March 23, 2011


assalamualaikum pembuka bicara. apa khabar orang kampung?


fuh, gila rasa bebas bila tengok gambar diatas.
yesza, gambar ni begitu heaven bagi orang yang inginkan kebebasan. kebebasan daripada hidup norma. hati aku seperti tsunami yang melanda Jepun.
kebebasan daripada ujian? =] no solution. hidup memang penuh dengan dugaan. cop! why don`t you just forget something yang memberatkan lagi kepala hotak kau tu? takboleh? cop lagi! jom kita amalkan doa dalam menghadapi masalah/musibah:


"Tiada Tuhan melainkan (YaAllah) ! Maha suci Engkau, sesungguhnya aku adalah
dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"

jadi?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai 
kemenangan)." 

-Surah Al-Imran ayat 200 

&
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" 

-Surah Al-Baqarah ayat 45


mungkin apa yang terjadi mudah untuk kita diamkan, tetapi mulai jadi tak menetu apabila terfikirkan tentang orang lain. YaAllah! persetankan apa yang orang lain nak cakap wey..


4 comments:

Solihin Zubir said...

kita perlukan jerung dlm kehidupan..
jerung tersebutlah yg membuatkan kita aktif, segar dan berusaha utk mengelak drp jerung tersebut..

jerung : dugaaan :D

fiq. said...

wah, hebatnye. sayang jerung.hukhuk

say to easy=) said...

conclusion ape2pun kita igtlah pada Allah ketika melakukan sesuatu perbuatan :)

fiq. said...

ye,i always remeber Allah.
and to him, aku refleks balik diri ni.
sentiasa sabar dan jangan prnh mengeluh.
i`ll try my best T.T