Friday, December 17, 2010

my end-year event- SISPA (Perhimpunan Siswa Siswi Pertahanan Awam Peringkat Kebangsaan)

assalamualaikum

hye to my dear blog n the readers out there!
long time no see you guys..
may you all have great holiday time...

xmacam saya, baru setart holiday, smester break untuk baki 2 minggu lagi, insyaAllah
hehe..akhirnye merasa gak aku balik cuti lepas segala kederat di keluarkan untuk pertandingan atau
event JPA kai UiTM Shah Alam seminggu lepas.
totally, it take about 2 weeks for training and competition. Training kat Kolej Za`ba n KAB kat Proton City then terus ke UiTM Shah Alam untuk competition.
rasenye pertandingan xde lar tough atau tertekan sangat,
tetapi
latihannya yang bagi tekanan dan kepenatan. 
Tough. Tough.Tough.

Fuhhhh....
Dalam hal ni, kaki gue la yang sangat sakit sebab asyik digunakan ...
berlari, berlalri pantas, berlari anak, berjalan2....
Pertandingan kali ni ada 3 bahagian- Menyelamat, Kawad Kaki & Melawan Kebakaran..
dan selepas buat beberapa sesi solat hajat, saya memilih untuk berjuang dalam pasukan 
menyelamat..teeheee...solat hajat ? niat sahaja!!!

:: training kat KZ & KAB selama seminggu.

kalau training, sehari lebih kurang 3-4 round buat steps menyelamat ni.
kesannya, boley la kalau nak menyelamatkan orang kat luar nanti.. see,
positive impact tuh! kalau ikatan tuh, manuk n ikatan seraya memang kene pro.. 
hehe..cakap je ow...pape pon, menyelamat adalah kerja yang sangat berat
dan patut pantas. patut~
satu negative impact yang saya dapat sekarang, tak dapat nak melutut da, sebab terlalu
banyak melutut time nak carry mangsa masuk dalam terowong, buat usungan, buat ikatan pada tripod dan mcm2 lagi. kalau part tripod tu, practise pulak guna kayu mop je, tibe hari pertandingan 
guna kayu getah a.k.a kayu balak tu.... memang jauh la scala realty dan fantasi tu. tang tu pon, fitness dah kene tolak.hehehe.tak pe, janji lastly, danger clear!


:: around the event

tengok je la album-album kat facebook aku tu, dua atau tiga album memang fully
pakai baju oren, ni ha, nak tambah koleksi bergambar bersama baju JPA lagi.
tapi ni spesel skit, sebab ade truck JPA! semua jakun n tak lepaskan peluang untuk
jadi penumpang truck ni, bila dah rase naik, memang menyesal..hahahahahahahaha...


:: Sekitar Majlis Perasmian Perhimpunan SISPA, UiTM Shah Alam.
Bravo UPSI

Hehehe, cantik ke tak baju operasi JPA baru neh?
ader cam pekerja Proton City ke?telekom ker?
haha, ade ke? kuang ajaq! baju ni memang panas dan korang boleh rasa peluh
menguasai di mana2 kawasan badan terutama apabila lepas mendaki atau 
menuruni tangga2 otw ke padang kawad UiTM Shah Alam..gilo.
dah la kene pakai belt kat luor...fashionista ngat la tuh,
kironyo mcm ade fashion sense la tu ape bile boleh berfikiran luar biasa dan inovasi tu?
xpe, gue terima jer, no hal... :P gambar kat atas ni sama ada selepas atau sebelum majlis perasmian tu, semua budak2 menyelamat dan melawan kebakaran. Pesanan: Kawad kami tak cantek, so agak terasa lah bila ada yang kate kami jalan mcm budak2 tadika, malas2 nak angkat tangan kawad ke, kawad tak de sense la...makan dalam beb....

apa-apa pun, SISPa pertama kali bagi saya ni memang event yang paling best dan bersemangat!
haha, pertandingan yang saya masuk dapat no 2. ok kan! 2, out of 12 team!
cayalar!!! Kemenangan ni pon hasil daripada kesanggupan rakan2 yang turun ke hujung padang kawad untuk tengok kiteorang masuk gelanggang menyelamat,,,hehehe....
pe yang saya dengar "Cikgu boleh!cikgu boleh!"
glupppp! Seram vs semangat beb! hehe, syabas2....siap ader 100plus delivery lagi tuh ! 
memang recharge balik la energy kami, tenkiu2....
oh ye, tak lupe juga kepada pertandingan melawan kebakaran yang berada di rangking ke 4 (out of 12 team)
dan pertandingan kawad kaki, naib johan (out of 6 team)
Bravo!


::strategi terakhir sebelum grup 11 (grup kami) bertanding.
xsia2 r...




:alhamdulillah, berjaya :)



5 comments:

manna_salwa said...

bunyik macam penat je.. tp..mesti BESH an..
:)
neway, slamat berholiday.

fiq. said...

mahu TAK PEnat...
haha, tapi sangat BEST, sebab MENANG kan...hehe, n MASUK TV.
haha, kesian..hurm, tenkiu!

Solahuddeen said...

boleh saya tanya.
adakah saudari berpangkat pegawai?

Solahuddeen said...

dan lagi satu. kat mana saudari lihat dalam tv? maksud saya channel mana dan dari rancangan mana? sebab saya cuba nak cari link.

fiq. said...

eh,,xdalah pegawai encik solahuddeen..
hurm, kawan saya ckp, berita tv1