Thursday, April 21, 2011

temuduga

assalamualaikum wbt & selamat pagi buta buat semua.


pagi-pagi subuh ni aku telah memecahkan tradisi mengupdate blog kerana itu adalah perkara yang weird pada aku bagi musim-musim exam ini. sebenarnye bukanlah kekangan masa sangat untuk beriadah sebentar  sambil-sambil mengupdate blog, cuma seperti  yang aku bagi tahu, itu bukanlah adat aku semasa musim-musim exam. Kalau musim durian mungkinlah rajin nak update sebab nak ceita pasal durian, tapi kita buat pertukaran waktulah sebab musim durian hari tu tak makan durian. ngeh... tajuk entry merujuk kepada interview. Sebelum exam start hari tu (Ahad, 17 April) yang lalu, aku telah menghadiri satu temuduga KPM di UPSI.  untuk mendapatkan biasiswa kpm. Jomlah pakat-pakat doakan aku supaya dimurahkan rezeki dapat scholarship ni. semoga korang-korang yang sudi doakan aku ni pon turut dimurahkan rezeki. Amin....


Sedar ataupun tidak,
Ada satu habit buruk bila nak sampai interview ni, macam exam.Memanglah nampak rajin kalau interview ni pon aku kene adekan homework dan sedikit assignment. bukan apa, nak elakkan rasa menyesal atau terkilan bila tak dapat nanti (katenye ler...). At least kalau tak dapat pon puas hatikan. Baca tu, baca ni, research sana, research sini, hafal tu hafal ni. Lastly, mind aku yang berkapasiti setinggi 80 gb ni dah tersimpan segala info menteri, anak menteri dan bakal menantu menteri. Tu baru menteri pelajaran je. Plus, canselor + naib canselor UPSI, termasuklahtimbalan naib canselor yang ada tiga orang tu, sejarah , visi + misi, isu-isu semasa dunia & pendidikan + Pendidikan khas + PPSMI, MBMMBI, RMK-10 dan macam-macam lagi.
 Alih-alih dua kali je boleh jawab. 

-Why do u need this scholarship ?(kbkK)
-how to be a good teacher ?(KBKK dan sedikit nilai-nilai moral)
-ICT dalam pendidikan ..pada pendapat anda? (KBKK dan ilmu spontan)

**see uselessnye kapasiti mind saya. Digunakan pada bende yang tak berfaedah, baik aku study exam tyme tu. 
**Actually, nate ni tak boleh nak bace dan study bila diperlukan, but, jadikan sebagai general knowledge. How to gain the knowledge? Dengan membaca newspaper in daily life dan surfing benda-benda yang berfaedah. Jadi benda-benda ni akan menjadi seperti lemak tepu dalam otak kita. Dengan cara ini, mind yang tak sampai 1 gb pon boleh tampung knowledge yang maha berat ni sebab dah terbiasa atau dah imune ...


buktinya, cuba soal balik tentang apa-apa yang lita bace time sebelum nak p interview tu. Confirm kerat jari tak ingat. Proven. Bace untuk interview dan ini sangat sinonim dengan 'study untuk exam'.. sape tah nama tiga orang timbalan naib canselor yang aku hafal tu. 


but it`s okay.. n 1 more thing aku nak share

dah jadi tabiat baru aku, bila aku kene presentation atau ade apa-apa temuduga, ada satu perkara yang aku tak lupa.


Iaitu,,







aku akan menggengam Klip kertas yang metal tu atau pon apa-apa yang sama jenis dengan dia mcm syiling ke. Idea ni aku dapat dari cerita Maid in Manhattan untuk menghilangkan rasa gemuruh, jadi dia dapat berucap dengan secool2nya depan orang ramai, walaupon ko sebagai president ke. Logiknya, bila kita genggam klip kertas atau benda-benda lain macam metal , tenaga gemuruh dalam diri kita akan ditransferkan ke dalam klip kertas tu. Teori pemindahan apa yang digunakan tak dapat dikenalpastikan lagi. Mungkin melalui pengaliran, perolakan atau radiasi... (masih tinggal tanda tanya..) Kaedah ni buat pertama kali aku buat utntuk satu presentation, dan ia sangat berjaya, tetapi sebenarnya, dah dua kali klip kertas ni gagal berfungsi, first masa presentation final projek enjin dan temuduga ni. Mungkin harapan yang tinggi atau keyakinan aku yang rendah, klip kertas tu tak berjaya menampung tenaga gemuruh aku. Wink3****
tapi aku masih percaya dengan teori tu.. Logik gak la kan bhai..



11 comments:

man yusoef said...

tp at least ada effort gak nak berinterview...dan dpt pendedahan camne real situation time interview..hehe

Far8 budak baik said...

waaa ramai je interview..byk kat blog2..kau mesti dpt nye..
amin=)

fiq. said...

man yusoef: iye la, takkan tak nak p, untung2 dapat scholarship beb, ley lanje ko... (ade tulis nak blanje ke?..huhu)

Far8: yeke? Amin..............mudah2 han wey. jangan lupa doakan aku siang malam.

Far8 budak baik said...

gudluck interview upsi tuu..
pastuu..durian bertimbun je kat sini..
meh meh...
kulit je tingal haha

Hidaya Sarbini said...

awk dak upsi ke? sy pun budak upsi =)

fiq. said...

yeah dayah

say to easy=) said...

ict dlm pendidikan tu soklan famous.dulu aunty sy interview scholar kpm jg soklan sama die tye..wah,teknik bru guna klip kerts,nk try lah pasnie

fiq. said...

haha, aunty penemuduga kpm? pergh,,,, kabel ni..hahahahhaha..
yesza, teknik baru ni

syAzAnA said...

hurmmm. boleh try nie. mana tahu menjadi kat syaz. hehe.

follow you dear,

sukeeee3.

fiq. said...

ye, try la,,,ha

muhamadsufian89 said...

ooo. budak upsi jugak ke?? sama la kita. hari tu kena interview KPM alhamdulillah dapat. :)