Thursday, December 29, 2011

The Forever Song

Salam blogger.

Masa kita kecil dahulu, tak ada benda yang berat-berat perlu difikirkan seperti mana orang dewasa. Kalau nak diikutkan, apa sangat perbezaan kehidupan kita masa kecil dengan masa sekarang (remaja). Cuma, kita sendiri yang rajin tambah masalah untuk difikirkan. Lebih baik fikirkan kebesaran Allah daripada memikirkan masalah yang remeh temeh atau tidak berfaedah.

Once upon a time, Hidup happy go lucky. Bila pergi ke sekolah, tak perlu kot nak ingat homework, exam, assessment atau formula yang aneh-aneh. Contoh macam aku, bila pergi sekolah, benda yang paling aku ingat dan ambil berat adalah lirik lagu kanak-kanak yang cikgu muzik aku ajar. Anak itik tok wi, ais kacang, Kereta merah , etc.

Aku selalu praktikkan kat rumah, kadang-kadang siap dengan instrumen muzik lagi..Pergh,, (rekoder je pun).. haha.. Tak logik la kalau main guitar kan.

Kalau nak ikutkan, memang tak ada orang lain yang nak dengar kecuali diri aku sendiri dan semestinya, abah. Ayah aku antara yang paling kerap dengar nyayian aku. Paling best bila menyanyi atas motor otw jemput mama dari tempat kerja. 
Kadang-kadang tak dengar pun suara kanak-kanak aku tu, sebab suara angin lebih kuat nak tunjuk lagak . (Personafikasi). And the feveret song yang selalu aku nyanyikan atas motor ialah lagu Anak Itik Tokwi. Walaupun tak berapa nak ingat lirik, tapi aku tetap gagah mereka-reka lirik, biar orang ingat kita tak lupa. So, jenuh la aku dok pi mai , pi mai tang tu jugak...



Anak itik Tok wi mandi dalam kolam,
Buat apa Tok wi? Ubat limau lelam,
Sakit apa tokwi? Sakit sendi tulang,
Ubat apa Tok wi? Ubat sengal tulang

Lagu ni duk ada 9-10 rangkap kot, tapi masa tu aku ingat hat tu ja (1 rangkap)
puaslah duk repeat lagu 1rangkap tu untuk habis sharp kat 5 kilometer jemput mak aku balik kerja. haha, pueh hati.



apa yang aku rasa waktu itu adalah kegembiraan, tetapi apa yang aku rasakan sekarang apabila memikirkan waktu itu adalah kesedihan.
notepad: Aku hampir lupa font dan saiz yang selalu aku guna untuk menaip entry. Ini semua kes dah terlampau lama tak update blog. Nahas. Kalau benda ni berturutan, kemungkinan besar aku lupa macam mana nak login blogger.com. haha

13 comments:

wanie said...

hhaha3...smpai skang sy ska nyanyi lg utu..nostalgik giler...

5 BLOG YANG WAJIB KORANG LAWAT!
BES,MENARIK DAN BERINSPIRASI!
http://pulsowanie.blogspot.com/2011/12/segmen-5-blog-paling-diminati-2011.html

aimie amalina said...

hahhahhah
tang notepad tu mang lawok :p

tak pe..
kenangan masa lalu akan kekal disitu, apa yg lbh perlu difikirkan waktu kehadapan :)

Cik tikah said...

btol lah :) masa kecik2 hati gombira je kan. adeh..

fiq. said...

wanie: yeke dengar sampai sekarang?hewhew

fiq. said...

aime: itu siyesly, haha

fiq. said...

aime: itu siyesly, haha

fiq. said...

aime: itu siyesly, haha

fiq. said...

aime: itu siyesly, haha

fiq. said...

cik tikah: belum kenal dunia

Abg Stalker said...

err..smpai lupa font?ini serius..:D

lagu anak itik mmg best dan popular dikalangan ank2 kecil.^^ abg dlu lg satu rama2 tu.pun main belasah je. :D

fiq. said...

abang stalker? siyesly, kan kite dah lama xupdate entry, haha, student life kan..

sLpmEpLz™ said...

wah teringat main rekoder kt skola dlu. main lagu intro negaraku je pun.. ekeke

fiq. said...

sLpmEpLz: siyes? best gak tu, xreti, tapi ade satu lagu tu memang expert main ngn rekoder